Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Víte, co dělat na křižovatce, kterou řídí policista? Školáci to znají lépe než někteří dospělí

Vzpažit, upažit, stát nebo jet? Se situací, kdy křižovatku řídí policista, ať už kvůli nehodě, nefunkčním semaforům nebo jen cvičení, se setká minimálně jednou za život každý řidič. Jenže ne každý umí správně reagovat. Policisté se shodují, že nejlépe jsou na tom paradoxně děti a budoucí řidiči z autoškoly.

Žáci ze čtvrté třídy ZŠ v Červeném Kostelci si včera mohli vyzkoušet, jaké to je, když křižovatku místo značek a semaforů řídí postava policisty. Situaci, která děsí řadu dospělých řidičů, zvládli naprosto bez problémů. „Na pokyny policistů nejen že reagovali správně, ale jejich chování v provozu by v některých případech mohlo předčit i jejich starší vrstevníky či některé dospělé,“ říká policejní preventista Miroslav Mervart.

Žáci se totiž zúčastnili výuky na nově zmodernizovaném dopravním hřišti v Náchodě v Bělovsi, kam dorazil i policista z dopravního inspektorátu a policejní preventista, aby dětem obohatili výuku.

„Svoji zkušenost školáci dozajista ocení nejen v současné době, ale především až se z nich třeba v budoucnu stanou řidiči,“ dodává Mervart.

Mimořádné situace, kdy křižovatku řídí policista, jsou pro řadu řidičů strašákem. Hradecká Drbna náhodně oslovila několik řidičů, většina z nich však přiznala, že si význam jednotlivých gest nepamatuje a pokud se do takové situace dostanou, kopírují chování řidičů aut před nimi.

Že je křižovatka s policistou pro některé účastníky silničního provozu velký problém, ukazují i cvičení policistů. „Drtivá většina všech účastníků silničního provozu nerozuměla pokynům osoby řídící provoz na křižovatce, kdy opravdovým zděšením bylo chování chodců. S velkou nadsázkou šlo jen konstatovat, že na křižovatce v uvedenou chvíli docházelo téměř k hromadnému ublížení na zdraví. Chodci skákali před projíždějící vozidla, řidiči reagovali na osobu řídící křižovatku až při konfrontaci „face to face“ na předním skle a cyklista se křižovatce klidně vyhnul jízdou po chodníku.  A to všechno za doprovodu neutichajícího a pronikavého zvuku píšťaly,“ popsala například jedno ze cvičení na Klatovsku policejní mluvčí Dana Ladmanová. „Jakým blahem bylo pro přítomné, když se na místě zjevila autoškola. Tu jedinou se dalo vyzdvihnout nad všemi účastníky, a tak nezbývá než smeknout před budoucími řidiči,“ dodává mluvčí.

„Já bych určitě nejel, kdyby byl policista ke mně zády. A jel bych, kdyby na mě ukazoval rukou nebo pendrekem. Když má ruku nahoře, je to myslím jako oranžová na semaforu,“ zamýšlí se Bohdan Tomeš, jeden z dotázaných řidičů v Hradci Králové.

„Signál se žlutým světlem „Pozor!“, nahrazuje pokyn vztyčené paže policisty. Pro řidiče jedoucí ve směru předtím volném, znamená povinnost zastavit vozidlo. Naopak pro řidiče, kteří stáli, povinnost připravit se k jízdě. Signál se zeleným světlem „Volno“, nahrazuje policista postojem s upažením rukou v úrovni ramen, připomínající tvarem písmeno „T“,“ vysvětluje Dana Ladmanová.

Policisté zároveň upozorňují, že pokud řidič nezná pravidla pro řízení křižovatky policistou, je vždy lepší zastavit. Zároveň připomínají, že za porušení pokynu „Stůj!“ (rozpažené paže, kdy je policista k řidiči čelem nebo zády) hrozí stejný postih jako při jízdě na červenou.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, dopravní hřiště, škola, křižovatka, policista, řízení křižovatky, Náchod, Červený Kostelec, Běloves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víte, co dělat na křižovatce, kterou řídí policista? Školáci to znají lépe než někteří dospělí  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.