Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Družstvo Dolany na Náchodsku čeká pokles sklizně jablek na polovinu

Přední pěstitel jablek v zemi, Zemědělské družstvo (ZD) Dolany na Náchodsku, letos čeká pokles sklizně o polovinu na úroveň 3000 tun. Důvodem je velmi chladné počasí v březnu a v dubnu a nadprůměrný červnový propad plůdku způsobený velkým teplotním skokem z deseti na 30 stupňů Celsia. Naopak úroda hrušek a švestek by měla být v Dolanech letos nadprůměrná.

Sklizeň jablek zahájili Dolanští česáním odrůdy Gala. Hrušky a švestky začali sklízet začátkem září. Očekávají, že hrušek by mohli sklidit asi 800 tun oproti obvyklým 500 až 600 tunám. U švestek čekají sklizeň kolem 80 tun. Pokud vše půjde hladce, do konce října by sklizeň měla skončit.

Letošní počasí podle vedoucího dolanských ovocnářů Jiřího Fišera ovlivnilo úrodu u ovocnářských podniků různě. „Podnik od podniku a oblast od oblasti je to různé. Někde mají více jablek a málo hrušek," řekl. Podle celostátního odhadu sklizně z poloviny června by letošní sklizeň jablek v ČR měla být mírně nad loňskými 118 000 tunami. Výsledky zářijového odhadu zatím nejsou k dispozici.

Poklesu úrody jablek z dříve průměrných 6000 tun na polovinu budou muset Dolanští přizpůsobit i odbyt. „V regionálním prodeji zůstaneme věrní našim zákazníkům. Na řetězcích, bohužel, nebudeme tak silní hráči jako v minulosti," řekl Fišer.

Ekonomicky by dopad slabé sklizně mělo družstvo ustát. První pololetí, kdy se prodávala jablka z loňské sklizně, bylo podle Fišera díky slušným cenám ziskové. „Doufáme, že druhé pololetí nás úplně nepotopí," řekl .

S nižší sklizní bude podnik letos potřebovat asi o pětinu méně sezonních pracovníků. „Nyní zde máme asi 40 pracovníků a dalších 40 ještě budeme potřebovat. Sehnat pracovníky je však dnes složité," řekl Fišer. Většinu sezonních česáčů v Dolanech tvoří cizinci, zejména z Ukrajiny.

Zemědělské družstvo Dolany má 194 hektarů ovocných sadů. Plodné výsadby jabloní zabírají 123 hektarů, hrušní 25 hektarů, slivoní čtyři hektary a třešní je 0,5 hektaru. Na dalších 42 hektarech má družstvo mladé výsadby jabloní a slivoní vysázené v letech 2018 až 2020.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, pěstování, počasí, ovoce, firmy, ZD Dolany, jablka, Dolany, jablko, okres Náchod, hruška, slivoň švestka, Jiří Fišer, ZD Košťálov a.s., Zemědělské družstvo Dolany, Česko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Družstvo Dolany na Náchodsku čeká pokles sklizně jablek na polovinu  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.