Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Polických stěnách odbourali kus skály. Jde o nenávratné zničení přírodní památky, říkají místní

V Národní přírodní památce Polické stěny bylo ve skalní soutěsce odlámáno několik metrů skály. Na cestě totiž podle vlastníka lesa nemohla projet nákladní auta, která odváží dřevo napadené kůrovcem. Řada místních ale hovoří o nenávratném poškození přírodní památky.

Část lidí na Broumovsku je pobouřena rozhodnutím CHKO Broumovska odbourat kus skály na Pánově cestě v Polických stěnách. Podle odpůrců se tím přírodní památka nenávratně poničila. „Každá jednotlivá skála je významná. Strom naroste, ale skála už nikdy nenaroste,“ říká pro Českou televizi Petr Bergmann, který na Broumovsku žije.

Odtěžená plocha skály má zhruba třikrát čtyři metry. Řada lidí nemůže pochopit, že ochranáři takový zásah vůbec povolili.

„Samozřejmě jsme udělení výjimky zvažovali. Předpokládáme ale, že zatížení cesty se výrazně zvýší kvůli kůrovcovým těžbám. Ve vlhkém prostředí skála opět brzy poroste mechy a lišejníky. Stopy po historických úpravách skal, po lámání kamene nebo po stavbě lesních cest z pískovcových bloků jsou na Broumovsku k vidění na mnoha místech. Tato skála na dně údolí není významným skalním útvarem, nedochovaly se na ní žádné historické ani geodetické značky. Nyní bude cesta bezpečně průjezdná,“ říká Petr Kuna z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

O povolení k odstranění části skály požádal vlastník lesa, kterým je Benediktinská hospodářská správa Břevnov. Podle vlastníka při průjezdu dlouhých nákladních vozů se dřevem hrozilo poškození skály i lesní techniky.

Agentura ochrany přírody a krajiny argumentuje tím, že podobný zásah byl ze stejného důvodu v pískovcových skalách Broumovska v minulosti povolen i jinde, konkrétně na konci devadesátých let na Kraví hoře v Adršpašsko-teplických skalách.  „Dnes tam už skalní povrch zcela zestařel a nepoutá pozornost,“ dodává Kuna.

Směšné pseudovysvětlení, říkají místní

Podle ochranářů, kteří osekání skály povolili, právě nedostupný skalní terén způsobuje, že se nedaří zastavit napadení smrkových porostů kůrovcem. Na hřebeni Broumovských a Polických stěn se ohniska kůrovce koncem léta zvětšila nebo propojila. Takové vysvětlení ale místní obyvatele neuspokojilo.

Podle místních jde o neomluvitelný zásah, který vyvolal ostrou vlnu kritiky i na sociálních sítích. „Pamatuji doby, kdy CHKO buzerovalo lesáky za každý ohnutý stromek. O tom, když chce někdo něco povolit na svém soukromém pozemku, se ani zmiňovat nebudu,“ píše Petr Mazanec.

„Naprosto směšné pseudovysvětlení. Momentálně se s typickým tunelovým viděním vše jednorozměrně a krátkozrace podřizuje těžbě kůrovcového dřeva, což je efemérní problém, kdežto tento následek je trvalý. Přirozený povrch skály byl narušen do hloubky a nyní bude extrémně náchylná k další erozi po velmi dlouhou dobu. Nemluvě o estetické stránce zásahu. Ostatně doufám, že tohle směšné vysvětlení se vám bude vracet jako bumerang, až zase budete nahánět horolezce za to, že někam do skály zatloukli skobu, a přidávat k tomu podrobné geologické vysvětlení, jak dalece to dotyčnou skálu narušilo,“ uvádí na Facebooku CHKO Broumovsko Pavel Zatloukal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CHKO Broumovsko

Štítky Polické stěny, přírodní památka, CHKO Broumovsko, skála, protest, kůrovec, Broumovsko, dřevo, kůrovci, Česká televize, Petr Bergmann, Facebook, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Polických stěnách odbourali kus skály. Jde o nenávratné zničení přírodní památky, říkají místní  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.