Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Náchod chce vybudovat dostupné bydlení. Místní mají v anketě určit, o co mají zájem

Podobně jako v ostatních městech, i v Náchodě chybí dostupné bydlení. Poptávka po nájemních bytech stoupá a nabídka zdaleka nepokryje poptávku. Město Náchod proto chce být garantem dostupnosti bydlení. Mezi svými občany nyní zjišťuje, o jaké bydlení konkrétně by byl zájem.

Na vlastní bydlení dosáhne stále méně Čechů a postupně roste poptávka po nájemních bytech. I ty však mohou být nad finanční možnosti některých rodin. Město Náchod se proto chce do budoucna stát garantem dostupného bydlení. To by mohlo vzniknout v areálu bývalé Tepny.

„Nyní se zamýšlíme nad tím, co ve městě aktuálně chybí, kam je potřeba napnout síly do dalších let. A to i v kontextu nedávného vyhlášení výsledků architektonicko-urbanistické soutěže na využití areálu bývalé Tepny. Právě tady, v této de facto nové čtvrti, se otevírá velký potenciál a možnosti využití veřejného prostoru. Proto jsme se rozhodli nyní soustředit především na problematiku dostupnosti bydlení,“ vysvětluje starosta Jan Birke (ČSSD) s tím, že nabídka soukromého sektoru nestačí pokrýt potřeby nebo je nad možnosti jednotlivých zájemců.

Vedení města chce ale nejprve získat relevantní představu o požadavcích a potřebách budoucích zájemců, proto na svých webových stránkách spustilo anketu, která má ukázat, zda je poptávka například po bytech pro mladé rodiny s dětmi nebo spíše po zázemí pro seniory.

anketě dotazovaní odpovídají, zda by měli zájem o bydlení v bytě majetku města, jakou velikost bytu preferují a zda by jim vyhovoval spíše byt v centru nebo v okrajové části města. Svoje podněty mohou lidé také psát na e-mail bydleni@mestonachod.cz.

Do konce října 2023 má v Náchodě navíc vzniknout zhruba osmdesát bytů v těsné blízkosti nemocnice, kde probíhá výstavba čtyř moderních bytových domů. Developerské společnosti předpokládají, že prvních třicet bytových jednotek dokončí ještě letos.

Ceny jednotlivých bytů se pohybují na krajském průměru. Například byt 3+kk o rozloze kolem 80 metrů čtverečních vyjde na částku kolem 3,4 milionů korun. To je zhruba o 600 tisíc korun méně než v Hradci Králové. 

Ohodnoť článek

Foto Město Náchod

Štítky Náchod, bydlení, anketa, pronájem, městské byty, Jan Birke, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod chce vybudovat dostupné bydlení. Místní mají v anketě určit, o co mají zájem  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.