Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koupaliště v Meziměstí možná zavře, návštěvníky odrazují protikoronavirová opatření

Koupaliště v Meziměstí na Broumovsku letos bojuje s rekordně nízkou návštěvností. Pro město je tak provoz výrazně ztrátový a zvažuje se uzavření koupaliště. Do pohraničního areálu totiž letos nejezdí zahraniční polská klientela a ani místní se sem nehrnou. Situace vyvolává ostré diskuse.

Zdejší moderní koupaliště AQA Land vzniklo díky příhraniční spolupráci s partnerským městem Mieroszow v Polsku. Většinu peněz na modernizaci původního koupaliště Meziměstí získalo od Evropské unie. V době před vypuknutím epidemie koronaviru tvořila právě polská klientela zhruba polovinu zdejších návštěvníků. Jenže polští návštěvníci nyní do Čech zdaleka tolik nejezdí a protikoronavirová opatření odrazují i místní.

Město Meziměstí proto zvažuje, že koupaliště uzavře. Jeho provoz je totiž výrazně ztrátový. Původně se mluvilo o tom, že provoz koupaliště skončí s koncem července. Nakonec vedení města rozhodlo, že otevřené koupaliště zatím ponechá do poloviny srpna – a pak se uvidí.

„Ideální návštěvnost by byla zhruba 300 až 400 lidí denně. Například v sobotu jsme měli 300 lidí, to bylo fajn, ale jinak to velmi kolísá. Někdy přijde třicet lidí, někdy padesát a jindy třeba šest za celý den,“ říká správce koupaliště Zdeněk Seifrt.

Koupaliště v Meziměstí vyvolává u místních bouřlivé diskuse. „Je to paradoxní situace, protože místní od začátku, co je nové koupaliště otevřené, nadávají na Poláky. Že je jich tu hodně a neumějí se chovat. A teď, když sem žádní Poláci nejezdí, tak sem místní stejně nechodí. Jedněm vadí protikoronavirová opatření, další si zase stěžují na studenou vodu, pořád je někdo nespokojený,“ krčí rameny Michal, který v Meziměstí žije už řadu let.  

„Na koupaliště chodí, kdo chce a je jedno odkud je. A že chodí Poláků víc? Ano. Je to pravda. A že místní nechodí? To není chyba města. Je to otázka ekonomiky. Bez Polska by tu nebyla Walzlovka, dotace na cyklostezky, silnice a podobně. Pokud by tu Polsko nebylo, tak je koupaliště zavřené už dávno. A to bychom asi nikdo nechtěli,“ píše v meziměstské Facebookové skupině Jan Kašpar.

„Na jednu stranu ten vztek na polské návštěvníky chápu. Parkují na zeleni všude kolem koupaliště, na polích, blokují příjezdové cesty. Na koupališti neustále skáčou ze strany do plaveckého bazénu a porušují všechna pravidla. Na druhou stranu věřím, že by to šlo vyřešit restrikcemi, přísnějšími plavčíky, pokutami. O to víc ale nechápu, že místní v těchto týdnech nevyužijí toho, že mohou mít koupaliště jen pro sebe,“ dodává Michal.

Podle provozovatelů místní odrazují hlavně protikoronová opatření. Pro vstup na koupaliště musí návštěvník předložit potvrzení o bezinfekčnosti – to získá čtrnáct dní po ukončeném očkování, po prodělané nemoci nebo na základě testu z laboratoře. Čestné prohlášení o bezinfekčnosti už nestačí. Další z možností je pak nechat se otestovat přímo u vstupu na koupaliště. „Provádíme antigenní test za 70 korun,“ říká Zdeněk Seifert.  

Areál zdraví a sportu Meziměstí AQA Land návštěvníkům nabízí 25metrový plavecký bazén, rekreační bazén s množstvím vodních chrličů a masážních trysek, tobogán, skluzavku, dětský bazén s malým skluzem, vodním zvonem a dnovou perličkou. Součástí areálu je také hřiště pro volejbal, hřiště s houpačkami, kolotočem a skluzavkou, minigolfové hřiště nebo občerstvení.

Cena jednorázového vstupného je 130 korun pro dospělé, 70 pro děti a 50 pro seniory. V odpoledních hodinách je vstupné levnější. Celoroční permanentka stojí 1 000 korun pro dospělé a 600 korun pro děti. Lidé s trvalým pobytem v Meziměstí mají ale výraznou slevu, za celoroční vstup zaplatí dospělí 400 korun a děti 200.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Areál zdraví a sportu Meziměstí AQA Land

Štítky koupaliště, Meziměstí, Broumovsko, Polsko, léto, testy, pandemie covidu-19, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště v Meziměstí možná zavře, návštěvníky odrazují protikoronavirová opatření  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.