Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Červeném Kostelci otevřela nová zubní ordinace, lidé čekali ve frontě už od čtyř ráno

Ve zdravotním středisku v Červeném Kostelci na Náchodsku otevřela nová zubní ordinace. Na registraci tu čekaly více než čtyři stovky lidí, někteří už od čtyř hodin ráno. Ti, kteří si přivstali, měli štěstí, na všechny se totiž nedostalo. Sehnat v regionu zubaře je čím dál větší problém.

Někteří zájemci o registraci u nové zubařky čekali ve frontě více než čtyři hodiny. „Přišla jsem ve 4:10 a byla jsem sedmá," řekla jedna z čekajících reportérovi Českého rozhlasu Hradec Králové.

Další ze zájemců o registraci, Roman, přijel z víc než padesát kilometrů vzdáleného Vrchlabí. „Mám tady rodiče, ti přišli na čtvrtou hodinu, odstáli to tu a já jsem mezitím přijel z Vrchlabí. Abych se konečně někde dočkal zubaře," uvedl pro Český rozhlas Roman, který zubaře marně shání už dva roky, potom co jeho lékařka odešla do důchodu.

Na všechny z čekajících se však nedostalo, přestože ordinace místo plánovaných tři sta pacientů přijala čtyři sta. Víc lékařka podle svých slov nemá šanci zvládnout, už tak počítá s tím, že bude v několika příštích měsících ordinovat sedm dní v týdnu. Kromě Červeného Kostelce totiž působí ještě v Praze a Kladně.

Problém se sháněním zubaře je zejména v pohraničí dlouhodobý. Situace se v regionu výrazně zkomplikovala v dubnu, kdy na Broumovsku skončili poslední dva zubaři. Manželé Libor a Dana Kapitánovi z Meziměstí odešli do důchodu, který už tak o několik měsíců odložili. Také vedení Meziměstí se pro své obyvatele snaží najít nového zubaře, případnému zájemci nabízí bydlení, ale marně.

Pomoci by lidem měla zdravotní pojišťovna, která je ze zákona povinna svým klientům zajistit místní dostupnost hrazených služeb. Jenže místní služby nejsou k dispozici a tak není výjimkou, že pojišťovna pacientům z pohraničí nabízí jako alternativu zubaře například v Pardubicích, které jsou přes sto kilometrů daleko. „Nevím, jak jste na tom s hledáním nového zubaře, ale já upřímně říkám, že blbě. Odmítám jezdit do Hradce, Pardubic nebo dokonce do Králík, jak mi nabídla moje zdravotní pojišťovna,“ píše na sociálních sítích uživatelka SoŇa.

„Už to řeším někdy od listopadu. Nakonec jsem oslovila svou pojišťovnu a ta mi nabídla zubaře, kteří jsou podle jejich záznamů nevytížení, ale nemají povinnost přibrat si další pacienty. Takže možnosti byly - Potštejn, Pardubice, Králíky a Praha. V Potštejně nás nevzali a ostatní jsem ani nezkoušela. Mimochodem, než jsem oslovila pojišťovnu, obvolala jsem zhruba dvacet ordinací od Náchoda, přes Trutnov a skončila v Hradci. A nic,“ popisuje svoji zkušenost Veronika Nekvindová.

Problém s nedostatkem zubařů se ale netýká jen Náchodska. Velký problém najít volného zubaře měla například i Veronika Volfová z Hradce Králové. „Naše zubařka ukončila veškerou spolupráci se zdravotními pojišťovnami a za obyčejnou prohlídku po půl roce si účtuje 1500. Když to sečtu, to je dvanáct tisíc ročně jen za to, že naší rodině zkontroluje zuby. Nedej bože, abychom měli nějaký kaz, to jsou pak astronomické částky. Náhradního zubaře jsem sháněla rok a půl, nakonec se mi podařilo umluvit bývalou spolužačku na třídním srazu, která je zubařka. Ale nebýt známosti, neměla bych šanci, nikoho nového nebere,“ popisuje Volfová.  

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay/jarmoluk | Zdroj Český rozhlas Hradec Králové

Štítky zubař, zuby, pojišťovna, Červený Kostelec, Meziměstí, zdravotní péče, zubní lékař, okres Náchod, Hradec Králové, Český rozhlas, pacient, Pardubice, zdravotní pojišťovna, Vrchlabí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Červeném Kostelci otevřela nová zubní ordinace, lidé čekali ve frontě už od čtyř ráno  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.