Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Broumovsku zachraňovali horolezce, spadl z patnácti metrů

Dramatická záchranná akce se včera odpoledne odehrála v Kočičích skalách na Broumovsku. Kvůli pádu horolezce sem vyrazil i záchranářský vrtulník. Letecký záchranář se na místo dostal slaňováním. Zraněného muže pak vrtulník přenesl v transportní síti na bezpečné místo a odtud dál do nemocnice.

Včera po 16. hodině záchranáři dostali hlášení o pádu horolezce v Kočičích skalách u Ostaše. Horolezec měl spadnout z výšky zhruba patnáct metrů.

Na místo proto okamžitě vyrazili profesionální hasiči z Náchoda s technickým autem vybaveným speciálně pro lezeckou skupinu, ale také dobrovolné jednotky z Police nad Metují a Žďáru nad Metují a Skalní záchranná služba. Z Hradce Králové na místo letěl vrtulník záchranné služby s leteckým záchranářem hasičů na palubě.

„Spolu s posádkou zdravotnické záchranné služby se dostali zasahující ke zraněnému horolezci, zajistili jej a připravili na transport. Z vrtulníku se na místo slanil letecký záchranář a spolu s ním byl pacient v celotělové vakuové matraci a v transportní síti přenesen v podvěsu na bezpečné místo,“ popsala dramatickou událost mluvčí hasičů Martina Götzová.

Vrtulník pak vážně zraněného horolezce transportoval do Fakultní nemocnice Hradec Králové.

„Protože jsou labyrinty skalních měst pro náš region typické, záchranu zraněných osob z takového prostředí pravidelně cvičíme,“ dodává mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Michal Fanta/HZS Královéhradeckého kraje

Štítky horolezec, skály, Broumovsko, Ostaš, Žďár nad Metují, záchrana, vrtulník, hasiči, Kočičí skála, zdravotnická záchranná služba, Náchod, Police nad Metují, Hradec Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Broumovsku zachraňovali horolezce, spadl z patnácti metrů  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.