Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Teplických skalách zvou o víkendu na pozorování hnízdění sokola stěhovavého

Agentura ochrany přírody a krajiny připravila v následujících třech víkendech pro návštěvníky národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály pozorování hnízdících ptáků pomocí stativového dalekohledu. Kdo bude mít štěstí, může vidět malé sokoly trénující křídla.

V letošním roce se sokoli v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko vyskytovali na deseti lokalitách a zahnízdili se na sedmi z nich. Návštěvníci je tento i následující víkend budou moci pozorovat pomocí stativového dalekohledu.

„Na tento víkend, příští víkend a podle situace i na poslední červnový víkend jsme nachystali prezentace hnízdění sokolů na prohlídkovém okruhu v Teplických skalách na výhledu na Chrámové stěny od skály Herynek. Pokud nebude příliš deštivé počasí, budou naši strážci se silnou optikou na místě připravení od půl 11 do 17 hodin,“ uvedl Petr Kafka z AOPK ČR, Správy CHKO Broumovsko. Na místo lze dojít po modré turistické značce z Anenského údolí od rozcestníku Krápníky.

„Nahlédneme do pestrého a fascinujícího světa nejrychlejšího živočicha na světě. Pomocí stativového dalekohledu budeme společně pozorovat dospělé sokoly donášející potravu a strážící svá mláďata. Pokud bude hnízdění zdárně pokračovat, uvidíme i malé sokoly vycházející ze skalní dutiny na okraj římsy, trénující křídla a žadonící o potravu. A snad se dočkáme i jejich prvních letů,“ upřesnil Petr Kafka.

Kdo přijede autem, může zaparkovat u vstupu do Teplických skal ve Střmenském podhradí u hotelu Orlík. Ještě lepší je využít vlak, který návštěvníky přiveze přímo před vstup do skal, pokud zvolí zastávku Teplice nad Metují – Skály.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká divočina

Štítky sokol stěhovavý, příroda, pozorování, výlet, víkend, Teplické skály, skála, chráněná krajinná oblast, Petr Kafka, Adršpašsko-teplické skály, Broumovsko, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Anenské údolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Teplických skalách zvou o víkendu na pozorování hnízdění sokola stěhovavého  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.