Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Největší investice Jičína podraží, zvedne se cena za stavbu stacionáře i za opravu Valdštejnské lodžie

Současné největší investice v Jičíně budou vyšší, než město původně předpokládalo. Důvodem jsou práce navíc, se kterými se původně nepočítalo. Celkem se rekonstrukce stacionáře pro seniory Domovinka a oprava památky Valdštejnská lodžie prodraží o 4,4 milionu korun.

Oprava barokní Valdštejnské lodžie se komplikuje letos už podruhé. Tentokrát o 2,7 milionu korun prodraží další výkopové práce při stavbě podlah nebo oprava rozpadlé části zdiva obvodové stěny. Už na jaře se také přišlo na to, že trámy a zdi jsou v natolik špatném stavu, že budou potřeba další peníze na jejich opravu.  Veškeré práce musí navíc radnice konzultovat i s památkáři. 

„Rekonstrukce a přestavba 400 let starého objektu není jednoduchá a různá menší, či větší překvapení se dala očekávat," říká mluvčí města Jan Jireš. Nově tak oprava lodžie vyjde na 32,7 milionu korun s daní.

Práce na opravě lodžie začaly před dvěma lety a týkají se budov v severovýchodní části areálu, objektů takzvaného Čestného dvora. Stavbaři opraví osm místností, sklepní prostory, schodiště a vstupní portál do sklepa. Vybudují víceúčelový sál, který bude vybavený audiovizuální technikou, zásuvným hledištěm, šatnou, zázemím, několika foyer a skladem. Rekonstrukce je součástí česko-polského projektu Cesta Valdštejnských architektů, který je podpořen evropskou dotací. Vše by mělo být hotové na jaře příštího roku.

Lodžii nechal postavit Albrecht z Valdštejna v 17. století jako svoje reprezentační sídlo. Už návrh nápadně připomínal pražskou Valdštejnskou zahradu, která se stavěla ve stejný čas. Areál však nebyl nikdy dokončen.

Podraží i stacionář pro seniory

Další stavbou, která se Jičínu oproti původním plánům prodraží, je stacionář Domovinka pro seniory. Jeho rekonstrukce přijde nově na 38 milionů korun včetně daně. S financováním městu pomáhá dotace od Královéhradeckého kraje. Po rekonstrukci by měl mít domov o 15 míst více, jeho kapacita se zvýší z 20 na 35 míst. Stacionář má za cíl ulehčit každodenní běh rodinám pečujícím o stárnoucího příbuzného.

„Rekonstrukce Domovinky bude komplexní, výrazných změn dozná jak interiér, který bude plně bezbariérový, ale promění se i vzhled budovy a nejbližšího okolí,“ uvedl mluvčí města Jan Jireš.

Jenže stavbaři dodatečně zjistili, že podél stěny objektu leží nezaměřené plynové potrubí, které bude potřeba přeložit. Při výkopových pracích také narazili na kanály teplovodu, musejí ho vybourat. Proti původním plánům také budou muset stavbaři kompletně předělat podlahu. Vše bude stát navíc 1,7 milionu korun.

Termín dokončení stacionáře pro seniory se tak posune o dva měsíce na 31. srpna 2022. „Důvodem posunutí termínu je to, že při výkopových pracích byl mimo jiné zjištěn nezaměřený kabel vysokého napětí. Bylo nutné dojednat odpojení kabelu se společností ČEZ,“ dodává Jireš.

Budova, která plní funkci stacionáře, nebyla pro tento účel vůbec postavena. Původně šlo totiž kotelnu. Budova původně neměla ani výtah, kvůli čemuž bylo její horní patro prakticky nevyužívané. Většina klientů stacionáře má totiž sníženou pohyblivost. Rekonstrukce má proto vyřešit i tento problém.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj | Zdroj ČTK, město Jičín

Štítky Jičín, rekonstruce, stacionář, senior, Domovinka, Valdštejnská lodžie, historie, památka, navýšení, cena, prodražení, oprava, rekonstrukce, Albrecht z Valdštejna, ČEZ, investice, Čestný dvůr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší investice Jičína podraží, zvedne se cena za stavbu stacionáře i za opravu Valdštejnské lodžie  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.