Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kdysi byl hotel Černigov chloubou Hradce a lákadlem zahraničních delegací. Teď je jeho osud zpečetěn

Každého, kdo přijede vlakem do Hradce Králové a vyjde před budovu hlavního nádraží, upoutá hotel, který ční do pětapadesátimetrové výšky a je obložen bílým jugoslávským vápencem. Jde o Černigov, který má historické kořeny. Řadu let už se ale mluví o jeho demolici. Původně měl být zbourán loni, díky pandemii koronaviru se situace změnila a hotel stále stojí.

Psal se rok 1968, kdy začala výstavba hotelu podle návrhu architekta Jana Zídky. Hotel vyrostl v prostoru dvora. Bloková zástavba, na které je v současné době parkoviště pro návštěvníky hotelu, musela ustoupit.

Staré zástavby se měly zbourat a měly být nahrazeny novou moderní architekturou.

Šlo o hotel, který byl na rohu Puškinovy ulice. Stála tu také restaurace a klasická dvoupodlažní zástavba. Hotel měl být součástí velkolepé úpravy směrem k městu, kde byly navrženy další budovy. Zdemolovány tak měly být i jiné domy. „K zemi měla jít například Katschnerka, ale k tomu nedošlo,“ říká vedoucí odboru hradeckého magistrátu Jan Falta.

V čase, kdy se hotel stavěl, nebyly vypořádány pozemky. „V době socialismu probíhal i soud. Po zahájení stavby se jedna z majitelek pozemku nedala a došlo na soudní proces,“ dodává Falta.

Stavba nakonec začala růst, ale objevily se velké komplikace. Nebyl totiž proveden dostatečný geologický průzkum. „Ač se to nezdá, na Pražském Předměstí byla síť vodotečí. Byla tu slepá ramena, meandrovalo tu Labe a nastala i technologická chyba. Stavbařům rozbředla základová spára, a přesto stavěli dál. Když se dostali do určité úrovně, stavba začala nerovnoměrně sedat. Řešilo se i zbourání, ale nakonec se tak nestalo,“ říká Falta.  

Tímto vývojem podle něj vznikla stavba s neobvyklou konstrukcí a je tím i výjimečná. Po Hradci Králové je takových typů staveb přibližně pět až šest.

V době, kdy se hotel stavěl, v něm chyběly sály. Byla tu varianta, že by se před hotel postavily další moderní objekty. Kulisu by tedy před nádražím netvořil hotel, ale zástavba. Ve výsledku z toho sešlo.

Objekt je tedy zajímavý tím, že je nejde o panelák, ale o železobetonovou konstrukci. V okamžiku, kdy došlo při stavbě ke zmíněné technologické chybě a stavba se začala propadat, vznikla zajímavá konstrukce, která je uzavřena uvnitř. „V suterénu jsou obrácené klenby, které měly zajistit to, aby se objekt nepropadal. Mezi restaurační a hotelovou částí je mezipatro, které je celé jako nosník. Tím je konstrukce zajímavá,“ doplňuje Falta.

Původně měl stát u nádraží Hotel Regina

Hotelu, který se měl původně jmenovat Regina, změnili krátce před zahájením provozu název. Ten dostal podle spřáteleného ukrajinského města Černihiv.

Hotel se stavěl sedm let a vyšel na 77 milionů korun. To byla na tehdejší poměry astronomická částka. Slavnostní otevření se uskutečnilo 8. prosince 1975. Hostům začal sloužit o jedenáct dní déle. V patnácti patrech bylo původně 231 pokojů a 583 lůžek. 

Na stavbě se podepsal zub času

Budova se tehdy stala cílem návštěv zahraničních delegací a turistických návštěv. Jak šel čas, hotel přestal být pro turisty atraktivní.

Strávili jsme s manželem v Černigovu jednu noc a brali jsme to hlavně jako recesi. Jak říká: „Až to jednou zbouraj, ať můžeme říct, že jsme tam byli.“ Bylo to šílený retro. Okno nešlo otevřít, ale pěkně přes něj fučelo, takže v noci byla v pokoji dost zima. Naopak ráno do pokoje pražilo slunce a brzy tam teplota vyšplhala snad na 30 stupňů. A to byl teprve květen. Řekla bych jednou a dost. Stačilo,“ řekla Hradecké Drbně Nina H.

Objekt vypadá v současné době uvnitř zuboženě. „Předci, kteří objekt stavěli, tu měli soubor svítidel, byly tu tvarované podhledy. Nyní zůstala jen torza a je tu jen nehodnotná úprava. Když se na to podívám jako památkář, že bychom měli chránit ocelovo-hliníkové rámy velkých výkladců jako autentický prvek, tak to vidím trochu sporně. Měli bychom chránit interiéry. Z těch toho zbylo ale hodně málo. Měli bychom chránit dřevěné podhledy, které jsou na chodbách hotelu,“ sděluje Falta. I to je jeden z důvodů, proč se hotel nestal kulturní památkou.

Operovalo se s tím, že když se hotel Černigov zbourá, zničí se prostor před nádražím. Nádraží je přitom kulturní památkou.

Co má společného hradecký hotel Černigov s ukrajinským hotelem Gradecky?

Oba se mají bourat. Hotel Gradecky v Černihivu na Ukrajině, dříve v Sovětském svazu, který byl dvojčetem Černigova v Hradci Králové, bude srovnán se zemí. „Hotel je méně architektonicky hodnotný, ale je to významový protějšek. Uvnitř byla keramická mozaika, kde byl i znak města Hradec Králové a znak Černihivu,“ uvádí Falta. Tento znak partnerství byl sundán a skončí v muzeu.

Z hradeckého hotelu Černigov, ale v muzeu zřejmě nic neskončí. Ze svítidel, lamp a podhledů zbyla jen torza.

Hotel Černigov odkoupila v roce 2008 společnost CPI. Tříhvězdičkový hotel chtěla zrekonstruovat, dát mu čtyři hvězdy a vybudovat multifunkční centrum. Taková byla vize, která měla být provedena do roku 2010. Nakonec se měl hotel zbourat, protože konstrukční řešení nebylo možné provést tak, aby rekonstrukce odpovídala tomu, co chce vlastník.

Proti demolici vznikla v roce 2014 i petice. Na internetu ji podepsalo přes tisíc lidí, fyzicky pak dalších více jak 620 lidí. Petice, která byla podána i synem Jana Zídky, ale nepomohla.

Slovo demolice zaznělo opět v roce 2016. Znovu pak zkraje loňského roku, kdy společnost připravovala projektovou dokumentaci pro stavební povolení.

Demoliční výměr pro Černigov byl potvrzen krajským úřadem v roce 2016.

Nechceme začít demolovat, dokud nebudeme mít veškeré potřebné podklady a nebudeme moct začít stavět nový objekt. To říkáme už od začátku a nic se na tom nezmění,“ uvedl tehdy mluvčí společnosti CPI Jakub Velen.

Pandemie koronaviru bourání hotelu zbrzdila

Pokud by šlo vše podle plánů, mohl se začít komplex stavět ještě na konci roku 2020. Tomu ale udělala přítrž pandemie koronaviru. Plány na demolici a stavbu komplexu Rieger Plaza jsou sice v nedohlednu. Společnost CPI ale se stavbou stále počítá.

„Náš přístup k projektu Rieger plaza kopíruje podmínky na trhu. A to jak trhu hotelnictví, tak kanceláří. Je zcela zřejmé, že aktuální pandemická situace má zásadní vliv na oba segmenty a je velmi pravděpodobné, že se některé potřeby či trendy, které jsme u nájemců vídali, změní. To však v žádném případě neznamená upuštění od našeho záměru nový komplex Rieger plaza vybudovat,“ řekl redakci Hradecké Drbny mluvčí společnosti.

Společnost má i nadále zájem vystavět v komplexu kongresový sál. A to i přesto, že nové kongresové centrum vzniká aktuálně u hradeckého Aldisu.  

Vizualizace multifunkčního objektu Rieger Plaza

Rieger Plaza nabídne kanceláře, ve kterých najde pracovní místo více než 1200 zaměstnanců. Kongresové centrum s multifunkčním sálem pojme sedm stovek lidí. K dispozici bude 241 parkovacích míst. Některá z nich budou určena i pro veřejnost.

...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Ateliér Zídka, J. Merganc, Zdeněk Menec, SOKA Hradec Králové, Lucie Jirousková, CPI s.r.o.

Štítky hotel, Černigov, Hradec Králové, historie, Rieger Plaza, CPI, pandemie covidu-19, demolice, Jan Zídka, podhled, Ukrajina, Sovětský svaz, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Berounský

Pro pana Balsana, Černigov opravdu nemá nic společného s brutalismem. Ten nový návrh proti Černigovu postrádá linii a subtilnost. Je to jen megalomanská průměrnost, která pozře část náměstí a zničí rovnováhu, kterou Černigov spoludotváří. Bohužel, Černigov by potřeboval ještě tak 5 až 10 let...

Čtvrtek, 8. dubna 2021, 10:34Odpovědět

Josef Škoda

Jen aby ona výstavba nedopadla jako naproti vile Aničce. Zbourali docela pěknou funkční vilku a dnes tam je pouze zarostlá plocha kopřivami a jiným plevelem.

Úterý, 6. dubna 2021, 21:56Odpovědět

Aleš Svoboda

Komunismus-Nas cil

Pátek, 26. března 2021, 00:00Odpovědět

Aleš Svoboda

Jj,pamatuji, vylezl z nadrazi a nad hotelem napis

Čtvrtek, 25. března 2021, 23:59Odpovědět

Jiří Fassbinder

"Dvojče" v Černigově...https://colnect.com/cs/postcards/postcard/23442-Chernihiv_Hotel_Hradetskiy-Chernihiv-Ukrajina

Čtvrtek, 25. března 2021, 22:36Odpovědět

Petr Zhor

Takže zase přibude betonu a ubude místa.

Čtvrtek, 25. března 2021, 18:11Odpovědět

Zdeňka Kroulíková

Rieger Plaza v Hradci Králové......Hradec je v České republice, ne v Mexiku.....Prostě za každou cenu "světoví".

Čtvrtek, 25. března 2021, 13:18Odpovědět

Vaclav Balsan

Ač jsem z Karlových Varů, zde máme stejný problém příšerného připomenutí doby brutalizmu, tak v Hradci žije již 12 let moje dcera a pokud přijedu na nádraží v HK, tak odvracím zrak, někdy totiž volím lepší variantu a vystoupím v Pardubicích. Tam na mne ta příšerná věc nekouká a já na ní. Jinak nesouhlasím s mým předřečníkem, neb sice každá doba má zanechat po sobě stopu a je -li ta stopa přežitá má jít dolů a místo ní věc nová. A ten nový návrh se mi velmi líbí.

Čtvrtek, 25. března 2021, 11:16Odpovědět

Ben Bazoo

Obrázek stavitelství socialismu, ale i toho současného . Jedna kostka udělá místo druhé kostce . Velký rozdíl v tom nevidím.

Čtvrtek, 25. března 2021, 09:30Odpovědět

Kdysi byl hotel Černigov chloubou Hradce a lákadlem zahraničních delegací. Teď  je jeho osud zpečetěn  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.