Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hradecké lesy zaznamenávají rekordní návštěvnost, lidé jsou ukáznění

Zatímco se kvůli pandemii koronaviru zpomalil život, uzavřely se provozovny, zrušily akce, tak zcela opačný jev zaznamenávají za poslední měsíce Městské lesy Hradec Králové. Lesníci navíc chystají řadu novinek.

Do novohradských lesů míří daleko více návštěvníků než v minulých letech. Lesy tak kvůli pandemii koronaviru zaznamenávají zřejmě nejvyšší návštěvnost ve své historii.

„Celoroční návštěvnost byla 900 tisíc lidí, ale v zimě byla vždy minimální. Nyní je srovnatelná s letním obdobím, takže je návštěvnost o hodně vyšší než bývala,“ říká Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové. „Svědčí o tom i to, že jsme nezazimovali altány, kde se griluje, pořád je udržujeme, vyklízíme popel a uklízíme odpadky,“ dodává.

„Lidé jsou vyhnáni z města a jsou v tuto chvíli v lesích a spíše máme problém s tím, že zimní období je pro nás obdobím, kdy těšíme většinu stromů, což je práce nebezpečná pro návštěvníky, proto musíme víc dbát na bezpečnost,“ zdůrazňuje Zerzán.

Dříve chodili lidé do lesa hlavně o víkendech nebo odpoledne, kdy se už po lese nepohybuje technika. Teď chodí do lesů jak v ranních hodinách, o víkendech, tak i ve všední dny.

„Městské lesy se mi moc líbí, vyhovuje mi asfaltová cesta, v létě když je sucho, tak i ty boční cesty. Je tady překrásně, dřív jsem novohradecké lesy neznala, protože jsem z druhého konce Hradce a jsem z vesnice, tak mně to nebylo zapotřebí, ale když dcera přišla do Hradce, tak jsem je objevila. Opravdu se mi tu moc líbí, jezdím sem i s vnukem na kole,“ říká dnes už pravidelná návštěvnice městských lesů Eva Vachová.

Podle ředitele městských lesů jsou lidé v pandemickém období vůči lesníkům přátelštější a disciplinovanější více než v letním období.

Lesníci také pro návštěvníky chystají další novinky. „Připravujeme rozšíření obory s dančí zvěří, aby se daňci dostali k vodě. Dále chceme doplnit stav jelení obory, kterou jsme dělali na podzim jako novou, ta se rozšíří o tři laně, které návštěvníci uvidí, protože jsou z menších míst, kde byly zvyklé na lidi a nebudou se lidí tolik bát,“ říká Zerzán.

Lesníci se dále budou věnovat stezkám v okolí Stříbrného rybníka, kde chtějí prořezávat stromy a vytvořit další naučnou stezku.   

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky les, Hradec Králové, návštěvnost, koronavirus, pandemie covidu-19, Městské lesy Hradec Králové, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké lesy zaznamenávají rekordní návštěvnost, lidé jsou ukáznění  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.