Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradečtí strážníci chytili sprejera, letos už pátého. Hrozí mu až rok vězení

Strážníci Městské policie Hradec Králové dnes v noci ve dvě hodiny chytili mladého sprejera. Policistům se nejprve snažil utéct, ale neúspěšně. Po zadržení stále vykřikoval, že odmítá vypovídat, ale ani nemusel – byl totiž celý od barvy. Nyní mu hrozí až rok vězení.

Mladý muž na sebe upoutal pozornost městských policistů při noční kontrole okrajové části města, když se před projíždějícím autem pokoušel schovat ve stínu budovy výměníku.

„Ve chvíli, kdy se k němu hlídka přiblížila, dal se na útěk. Přitom „něco“ odhodil do křoví. Po krátkém pronásledování byl zákonnou výzvou vyzván k zastavení. Uposlechl, dal ruce nad hlavu a vykřikoval: „Odmítám vypovídat“,“ popisuje mluvčí strážníků Eva Kněžourová.

Vypovídat ani nemusel, byl totiž umazaný od černé barvy a barvou byl také cítit. „Společně se strážníky se vrátil zpět k výměníku. Jedna strana budovy byla celá posprejovaná a na zemi ležela krabice s barvami. Muž opět zopakoval, že odmítá cokoli vypovídat,“ dodává mluvčí. Sprej strážníci nalezli v nedalekém křoví, kam ho mladík při útěku zahodil.

Od začátku letošního roku se jedná již o pátého zadrženého sprejera. Případ si převzala Policie ČR. „Sprejerství je trestný čin, a to bez ohledu na výši způsobené škody. Pachatelům za takové jednání hrozí mimo pokuty i rok vězení,“ upozorňuje Eva Kněžourová.

Sprejery však neodradí ani riziko pokut a představa vězení, naopak, grafitti v Hradci Králové neustále přibývá. Každým rokem jich vzniká několik desítek, výjimkou nejsou ani čmáranice v centru na historických budovách a opevnění.

Odstranění graffiti pak provádí technické služby, a to buď chemickým čištěním nebo pískováním. „V případě chemického čištění jsou na objekt nanášeny vhodné chemické prostředky, které jsou ekologicky nezávadné, a potom se smývají za použití vysokého tlaku vody. Metoda pískování se využívá za pomoci stroje, který obsahuje náplň s upraveným pískem,“ popisuje mluvčí Magistrátu Hradec Králové Kateřina Šmídová. Při odstraňování graffiti technické služby spolupracují s odborem památkové péče. „Ten vydává stanovisko a podmínky, za jakých lze nápis nejefektivněji odstranit,“ dodává mluvčí.

Podle sociologických průzkumů se věk sprejerů pohybuje mezi 15 a 25 lety, ve většině případů jde o muže. Čmáranice na historických památkách nebo domech přitom často odsuzují i zkušení sprejeři. „Tihle nevybouření puberťáci nám akorát kazí pověst. Já bych na památku nikdy nemaloval, využíváme hlavně podchody. Co se fakt cení, je kompletní dílo, třeba na vlaku, to je taková topka. Ale značkovat si území nějakým nepovedeným nápisem, to je fakt ubohý, to není žádný umění,“ říká sprejer Andy, který v minulosti měl také pletky s policií.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Hradec Králové

Štítky sprejer, malování, graffiti, Hradec Králové, policie, věznice, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečtí strážníci chytili sprejera, letos už pátého. Hrozí mu až rok vězení  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.