Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové získá jistotu zásobování pitnou vodou v dobách sucha

Vodovody a kanalizace (VAK) Hradec Králové do dubna roku 2022 dokončí investici do zvýšení kapacity úpravny vody z řeky Orlice o dvě třetiny. Stotisícový Hradec Králové a jeho okolí tím získají jistotu zásobování pitnou vodou v dobách sucha. Přestavba úpravny za 46,9 milionu korun začala loni na podzim a zatím pokračuje podle plánu.

Kapacita úpravy se zvýší ze 150 litrů za vteřinu na 250 litrů za vteřinu. Zatímco dosud úpravna pokrývá roční potřebu vody pro Hradecko na úrovni 30 procent, v budoucnu by to mohlo být 40 až 50 procent. Krátkodobě by úpravna po zvýšení kapacity měla být schopná zajistit rozhodující část dodávky vody pro okres Hradec Králové.

Hlavní část vody pro Hradecko nyní pochází z podzemních zdrojů Litá u Českého Meziříčí. Oblast Litá leží v přírodní rezervaci Zbytka a čerpání vody je tam kvůli ochraně přírody od března do července omezené. Kromě vody z prameniště Litá a z Orlice proudí další voda na Hradecko potrubím od sousedních vodáren v Náchodě a Pardubicích.

Úpravna vody je také jedním z důležitých zdrojů nadregionální Vodárenské soustavy východní Čechy, která propojuje vodárenské soustavy na Hradecku, Pardubicku, Náchodsku a Chrudimsku s celkem půl milionem obyvatel a průměrnou spotřebou 720 litrů vody za vteřinu. Na samotném Hradecku je vodou ze sítí hradeckých vodáren zásobováno přes 169 000 lidí.

Při rekonstrukci stavbaři úpravnu rozšíří a doplní dalšími technologiemi. Hlavními částmi investice je výměna čerpadel za výkonnější, rozšíření linky prvního stupně úpravy vody, zdvojnásobení kapacity filtrů ve druhém stupni úpravy a posílení takzvaného chemického hospodářství.

Hradecké vodárny na stavbu získaly od ministerstva zemědělství dotaci 32,8 milionu korun. Dotace pokryje 70 procent nákladů. „Státní dotace znamená, že tato investice bude mít jen minimální dopad do ceny vody ve výši 15 haléřů na metr krychlový," uvedl ředitel vodáren Jiří Šolc. Pokud by se místo rekonstrukce stavěla nová úpravna, byly by podle něj investiční náklady šestkrát vyšší.

Úpravnu vody, která pochází z 60. let minulého století, vodárny v posledních letech významně modernizovaly. V roce 2014 dokončily dva roky trvající rekonstrukci za 116 milionů korun. Předloni vodárny do modernizace osmi filtrů s granulovaným aktivním uhlím vložily přes 20 milionů korun.

VAK Hradec Králové jsou majitelem vodárenských a kanalizačních sítí a zabývají se investicemi do tohoto majetku. Vlastní provoz, včetně fakturací klientům, zajišťuje společnost Královéhradecká provozní (KHP) ze skupiny francouzské Veolie. Provoz vodáren má KHP pronajatý od října 2005 na 30 let.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, voda, stavby, firmy, VAK Hradec Králové, Hradec Králové, investice, vodárna, Královéhradecký kraj, Orlice, rekonstrukce, Jiří Šolc, Veolia Environnement, Ministerstvo zemědělství České republiky, Královéhradecká provozní, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové získá jistotu zásobování pitnou vodou v dobách sucha  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.