Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Povalující se koloběžky: Pardubice chtějí problém vyřešit namalovanými parkovišti

Nejen Hradec Králové, ale i Pardubice řeší problém se špatně zaparkovanými koloběžkami. Ty se nezřídka povalují po chodníku nebo brání provozu. Sousední Pardubice chtějí problém vyřešit nově namalovaným stáním pro koloběžky.

Hradcem Králové už od začátku prázdnin zmítá debata kolem nové služby sdílených elektrokoloběžek. Místním vadí hlavně jejich špatné parkování. Aplikace vám sice nedovolí nechat koloběžku kdekoliv, ale ani GPS systém nezaručí, že koloběžka neskončí například pohozená uprostřed chodníku. Téma, které rezonuje v Hradci Králové, řeší i sousední Pardubice, kde služba sdílených koloběžek funguje už od loňského října.

Negativní zkušenosti s odkládáním elektrokoloběžek teď přiměly pardubickou radnici k dalšímu kroku. Po dohodě s provozovateli koloběžek začalo město vyznačovat pevná parkovací místa – na chodnících se postupně objevují bílé piktogramy s cílem jasně vytyčit, kde je možné sdílené koloběžky odkládat.

„Virtuální stanoviště se nám bohužel neosvědčila, lidé si zvykli odkládat koloběžky víceméně kdekoli. Na vině však není jen tento lidský faktor, k parkování koloběžek mimo virtuální stanoviště dochází také z technických důvodů. Aplikace daného provozovatele ne vždy bezchybně komunikuje s GPS v mobilu uživatele, který pak nemá možnost koloběžku zaparkovat tam, kde je vyznačeno virtuální stanoviště. Pak samozřejmě dochází k situacím, kdy jsou koloběžky odloženy na místech, kde překážejí, třeba uprostřed chodníku, což znesnadňuje jeho průchodnost, zejména maminkám s kočárky, raritou nejsou ani koloběžky pohozené v trávě,“ říká náměstek primátora Pardubic zodpovědný za dopravu Petr Kvaš (ODS).

V první etapě v Pardubicích vznikne třicet vyznačených parkovišť pro koloběžky. Postupně by měla být na území města vyznačena všechna virtuální stanoviště, aby bylo možné v aplikacích zrušit funkci parkování na základě GPS. O náklady spojené s vyznačováním piktogramů se rovným dílem podělí Bolt a Lime – stejné společnosti, které provozují elektrokoloběžky i v Hradci Králové.

Podle náměstka hradeckého primátora Pavla Marka (ANO) ale ani vyznačená parkoviště problém nevyřeší. „Podobné je to v řadě míst v zahraničí, které jsem navštívil. Třeba naposledy polský Krakow. Je to sice lepší než nic, ale bohužel to zcela nefunguje. Provozovatelé dělají business a na osvětu kašlou,“ uvádí Marek.

„Včera jsem se vrátil z Gdaňsku a tam to mají také. Jen byly koloběžky stejně jinde. Celé je to hlavně o lidech a jejich (ne)zodpovědnosti,“ píše na sociálních sítích Hradečák Aleš Macura.

Vedení Hradce Králové se nyní snaží regulovat koloběžky pomocí poplatků za parkování koloběžek a memorandem, vzájemnou dohodu mezi městem a provozovateli, kterou zastupitelé schválili koncem srpna.

„Elektrokoloběžky jsme nacházeli zaparkované v místech určených pro nevidomé či invalidy, bránily průchodu na chodnících nebo je nezodpovědní spoluobčané házeli do řek, kanálů či věšeli na stromy. Ačkoliv nedokážeme ze dne na den změnit jednání uživatelů těchto dopravních prostředků, můžeme se alespoň pokusit s provozovateli této služby nastavit pravidla provozu, která bude třeba dodržovat a jejich porušování bude postižitelné,“ říká primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

V Hradci Králové se koloběžky objevily už na stromě nebo v řece. Kuriozní případy se ale nevyhýbají ani Pardubicím, kde v pátek našel překvapený řidič kamionu koloběžku ve svém návěsu. Patrně si elektrokoloběžku do Pardubic přivezl až z Prahy. „Ne, opravdu netrpíme nedostatkem elektrokoloběžek, není třeba je do Pardubic dovážet. Šofér tento nechtěný náklad oznámil a předal strážníkům. My se už postaráme o to, aby se nález dostal k firmě, která tuto službu zajišťuje,“ uvedla Městská policie Pardubice.

Špatné parkování sdílených elektrokoloběžek by měla částečně vyřešit novela silničního zákona, kterou minulý týden schválila Poslanecká sněmovna. Ta umožní, že město bude moci nesprávně odstavené koloběžky odtáhnout. „Tato novela je pro obce velkým přínosem, jelikož firmy mají v současné době minimální motivaci vynucovat si od uživatelů dodržování nějakých pravidel. Jakmile však společnosti provozující sdílenou elektromobilitu budou nuceny hradit náklady spojené s odtahem těchto dopravních prostředků, budou mít motivaci vést lidi k dodržování nastavených pravidel,“ uzavírá náměstek Petr Kvaš.

Ohodnoť článek

Foto Město Pardubice, Twitter, Městská policie Pardubice,

Štítky elektrokoloběžky, Hradec Králové, Pardubice, parkování, chodník, GPS, ODS, Pavel Marek, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Silniční zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povalující se koloběžky: Pardubice chtějí problém vyřešit namalovanými parkovišti  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.