Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dokument o hradeckých krytech civilní obrany je možné vidět už i na internetu

Třiadvacetiletý Lukáš Rybka ve svém dokumentu odhaluje tajná místa v královéhradeckém podzemí, která doposud místním zůstávala skryta. Natočil film o krytech civilní obrany. Ten nyní zveřejnil i na serveru Youtube.

Lukášův film měl včera v 18 hodin premiéru na platformě Youtube, kde je nyní zdarma ke zhlédnutí. Na plátně kina Bio Central v Hradci Králové ho fanoušci mohli vidět koncem května. Původně měl mít dokument Kryty CO slavnostní premiéru už v listopadu loňského roku na festivalu Cinema Open, tyto plány ale zhatila epidemie koronaviru.

„V dokumentu mají lidé možnost vidět to, co dosud nebylo zveřejněno. O krytech v Hradci Králové toho nikdo moc nevěděl. Dosud se o tom jen šuškalo,“ říká Lukáš Rybka jeden z důvodů, proč stojí za to jeho dokument vidět.

K originálnímu tématu se mladý dokumentarista dostal díky sklepu u babičky, která bydlí v centru města na Gočárově třídě. „Taťka mi kdysi jako malému vyprávěl, že pod babiččiným domem jsou kryty. Na to jsem si pak vzpomněl zhruba před třemi, čtyřmi lety, kdy jsem to začal blíž zkoumat. Podařilo se mi do toho krytu dostat a postupně začal vznikat nápad na dokument,“ vysvětluje Lukáš.

Většina zdejších domovních krytů zůstala zachovaná, přestože jsou nyní předělané na sklepy. „Jednotlivé prvky, ať už pancéřové dveře nebo vzduchoventilace, tam zůstaly. Bývá to zamčené a pohybuje se tam omezené množství lidí. Oproti tomu volně stojící kryty fabrik jsou většinou zchátralé, rozkradené, vyrabované,“ říká mladý filmař, který při práci na svém dokumentu napočítal pod Hradcem Králové více než sto krytů civilní obrany.

Všechny kryty, které Lukáš navštívil, jsou dnes už v soukromém vlastnictví. Proto nebylo vždy úplně jednoduché dojednat v krytech natáčení. „Bylo pár krytů, kde jsem nedohledal majitele nebo se mi ho nepodařilo kontaktovat, případně mě odmítli dovnitř pustit. Ve většině případů byli ale lidé velmi vstřícní. Složitější to bylo ve firmách a průmyslových provozech, kde běží výroba,“ popisuje Lukáš Rybka.

Nyní Lukáš plánuje ještě zveřejnění bonusových záběrů. „Chci zveřejnit například průchody jednotlivými kryty, aby si lidé mohli představit půdorys toho krytu, jak to tam vypadá,“ prozradil Lukáš. Videa by do budoucna měla být součástí interaktivní mapy, kterou dokumentarista ke krytům civilní obrany vytvořil. 

Ohodnoť článek

Foto Lukáš Holčík, Lukáš Rybka, Mirek Medal

Štítky Kryty CO, Lukáš rybka, premiéra, internet, Hradec Králové, dokument, podzemí, Civilní obrana, YouTube, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokument o hradeckých krytech civilní obrany je možné vidět už i na internetu  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.