Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nikdy neničte mraveniště, apelují odborníci z Městských lesů Hradce Králové

Datel, žluna, prase a člověk – to jsou podle lesníků největší nepřátelé mravenců v přírodě. Zástupci Městských lesů Hradec Králové proto apelují na návštěvníky, aby mraveniště nikdy neničili. Mravenci jsou totiž v biologické ochraně lesa velmi užiteční tvorové.

Zatímco zvěř ničí mraveniště proto, že jsou mravenci jejich potravou, nebo rozrýváním půdy hledají jinou potravu, lidé mraveniště ničí úmyslně. Někteří návštěvníci lesa mraveniště rozrýpají klackem nebo rozkopají. Přitom mravenci jsou pro les velmi důležití.

„Mravenci loví škodlivý hmyz, který umí stromy pěkně potrápit, například obaleče, ploskohřbetky, bekyně mnišky nebo dokonce i klíšťata. Mravenci z jedné kolonie zahubí za rok až pět milionů kusů hmyzu,“ uvádějí lesníci.

To ale není zdaleka všechno. Mravenci taky pozitivně ovlivňují rozmnožování hub, rozšiřují semena bylin, zlepšují kvalitu lesní půdy a také uklízejí přírodu – živí se totiž těly mrtvých živočichů.

Spoustu zajímavostí o mravencích najdou návštěvníci Městských lesů Hradce Králové kousek od hájovny U Dvou šraňků, kde je naučná tabule o mravencích. Lidé tu navíc mohou pozorovat každodenní ruch zdejšího mraveniště.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městské lesy Hradec Králové

Štítky mravenci, les, člověk, mraveniště, Městské lesy, Hradec Králové, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nikdy neničte mraveniště, apelují odborníci z Městských lesů Hradce Králové  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.