Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kdo se ještě nesečetl, má nejvyšší čas. V kraji je stále 37 tisíc neodeslaných formulářů

Už zítra končí Sčítání lidu 2021. Kdo se ještě nesečetl, má nejvyšší čas, protože sčítání je povinné a za neodeslání formuláře hrozí pokuta 10 tisíc korun. V Královéhradeckém kraji je aktuálně odeslaných 71 formulářů na 100 bytů.

Sčítání lidu, domů a bytů 2021 končí už zítra, 11. května. Kdo se ještě nesečetl, má tak skutečně nejvyšší čas. „Naprostá většina obyvatel České republiky se v posledních týdnech už sečetla a všem jim za to děkuji. Stále jsou ovšem lidé, kteří svoji zákonnou povinnost nesplnili. Těm zbývá jen poslední den, aby se sečetli buď online, nebo vyplnili a odeslali listinný sčítací formulář, už opravdu není na co čekat,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Český statistický úřad už obdržel téměř 3,9 milionu elektronických sčítacích formulářů a 395 tisíc listinných. Přímo za Královéhradecký kraj přes 189 tisíc elektronických a 22 tisíc listinných.

V Královéhradeckém kraji bylo do domácností rozneseno 54 tisíc listinných formulářů, dalších 5 tisíc si občané vyzvedli sami na kontaktních místech. Sebraných listinných formulářů je aktuálně 22 tisíc, tedy 38 procent z distribuovaných. Neodeslané formuláře tak u sebe má dosud 37 tisíc domácností. Tyto samozřejmě mohly a stále mohou vyplnit a odeslat online formulář.

Mezi malými obcemi jsou ve vyplňování formulářů nejaktivnější Říčky v Orlických horách, Svatojanský Újezd a Zdobnice. U obcí, ve kterých bylo identifikováno více než 500 bytů, jsou na prvních pozicích Valdice, Častolovice a Vysoká nad Labem. A mezi většími městy vynikají ve sčítání Trutnov, Hradec Králové a Náchod.

Na opačné straně žebříčku jsou Malá Úpa, Špindlerův mlýn a Kounov. Obce se zaměřením na turistický ruch však mohou vykazovat nižší hodnoty odeslaných formulářů na 100 bytů, a to kvůli vyššímu počtu neobydlených bytů.

Český statistický úřad připomíná, že nejpohodlnější je sečíst se přes internet prostřednictvím elektronického formuláře, který je k dispozici na webu scitani.cz nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Pro listinný formulář je stále možné si dojít na kontaktní místa sčítání, která jsou na 42 vybraných pobočkách České pošty v Královéhradeckém kraji a na Krajské správě ČSÚ v Hradci Králové.

Ohodnoť článek

Foto ČSÚ

Štítky ČSÚ, sčítání lidu, formulář, online, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, Česko, Marek Rojíček, Hradec Králové, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo se ještě nesečetl, má nejvyšší čas. V kraji je stále 37 tisíc neodeslaných formulářů  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.