Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj spustil testování pedagogů antigenními testy. Probíhat bude v šesti nemocnicích

V souladu s mimořádným opatřením proti šíření koronaviru dnes spustilo odběrové centrum COVID-19 Fakultní nemocnice Hradec Králové antigenní testování pro učitele. Testování, o které projevily zájem tři tisíce pedagogů, je dobrovolné a probíhá i na dalších místech v kraji.

Dobrovolného plošného testování pedagogických pracovníků škol a školských zařízení se v kraji týká přibližně dvanácti tisíc osob. Podle údajů ze škol o něj projevilo zájem téměř 25 procent z nich. Testování začíná dneškem a potrvá až do 18. prosince na šesti odběrových místech v kraji.

Na testy budou moci vyrazit pedagogové po objednání přes rezervační systém do Fakultní nemocnice Hradce Králové, do nemocnice v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem.

„Obecně platí, že nabízené plošné testování pomůže v zajištění co největší bezpečnosti jak zaměstnanců škol, tak i dětí a mládeže. Testování a trasování jsou klíčové nástroje pro zvládnutí nejen současné situace, ale i dalšího vývoje,“ sděluje hejtman Martin Červíček.

Při vyčerpání kapacity odběrového pracoviště, vypomůžou i dva mobilní odběrové týmy Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Učitelé budou nejdříve otestováni antigenními testy. Pokud bude mít některý z nich pozitivní výsledek a klinické příznaky onemocnění covid-19, půjde do nařízené izolace. Jestliže klinické příznaky mít nebude, ale přesto bude antigenní test pozitivní, zdravotník ještě provede konfirmační test. Když se pozitivita potvrdí, bude mu také nařízena izolace.

O dobrovolné testování má zájem přibližně tři tisíce pedagogických pracovníků škol a školských zařízení v kraji. Informace k rezervačnímu systému odběrových pracovišť jsou zveřejněny na webových stránkách a sociálních sítí jednotlivých nemocnic.

Odběrové centrum v hradecké fakultní nemocnici

Provádění testů má několik podmínek, Zájemci se musí předem objednat v rezervačním systému a musí předložit i potvrzení zaměstnavatele, že je pedagogickým pracovníkem. Ten ho také uvolní na potřebnou dobu nutnou k provedení testů.

Antigenní testy nenahrazují ty, které jsou potřebné k soukromým účelům, jako jsou cesty do zahraničí a podobně.

Odběrové centrum je v provozu každý den od půl osmé ráno do půl čtvrté odpoledne. „Žádáme všechny o řádné vyplnění všech údajů včetně mobilního telefonního čísla v rezervačním systému. Dále je třeba, aby na odběrové místo přicházeli občané s ochranou dýchacích cest a dodržovali hygienická pravidla,“ řekla vedoucí Oddělení nemocniční hygieny Lenka Hobzová,  

Testování za pomoci antigenních testů je dobrovolné a je pro ty, kteří se cítí zdraví a netrpí příznaky onemocnění COVID-19. Nemocné osoby nebo osoby s příznaky musí nejlépe telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře.

Antigenní testy nejsou prováděny u těch, kteří prodělali v uplynulých 90 dnech koronavirus a také v případech, že byly v uplynulých pěti dnech testovány PCR testem s negativním výsledkem.

Drive-in příchod pro pěší

Odběrové centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové funguje i jako drive-in. Příjezd je vyznačen Třebešskou ulicí okolo areálu Univerzity obrany. Pěší se sem dostanou pěší i hlavní vrátnicí. Odběrové centrum je v provozu celý týden.

Výsledek testu je zasílán prostřednictvím SMS na mobilní telefon do 48 hodin.

S ohledem na vývoj situace se mohou podmínky i provozní doba měnit. Informace budou uvedeny na webových stránkách hradecké fakultní nemocnice.

Zájemci o testování by měli využívat spádové odběrové centrum.

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky Fakultní nemocnice Hradec Králové, testování, pedagogický personál, nemocnice, antigenní test, rychlý antigenní test, COVID-19, Martin Červíček, Hradec Králové, Univerzita obrany, Náchod, Hasičský záchranný sbor, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj spustil testování pedagogů antigenními testy. Probíhat bude v šesti nemocnicích  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.