Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do nemocnic v kraji nastoupilo dalších deset vojáků. Celkem jich jsou tu už více jak tři desítky

Nemocnice se potýkají s vysokým počtem lidí hospitalizovaných kvůli koronaviru a nízkým počtem zdravotníků. Jen v Královéhradeckém jich chybí stovky. Vláda tak rozhodla o navýšení možného počtu vojáků pro pomoc ve zdravotnických a sociálních zařízeních ze současných 360 na 900.

Zdravotníci chybí v nemocnicích z důvodu nemoci, karantény kvůli covidu nebo ošetřování člena rodiny. Pomáhají externisté a dobrovolníci. V krajských nemocnicích nově vypomáhá dalších deset vojáků. Spolu s ostatními čtyřiadvaceti se budou po týdnu střídat.  

„V krajských nemocnicích vypomáhá celkem 34 vojáků. Doposud působili v Oblastní nemocnici Náchod v počtu 24, včera jich přibylo po pěti v jičínské a novobydžovské nemocnici," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

ČTĚTE TAKÉ: Do přetížených nemocnic pošle armáda dalších 400 vojáků. Někteří už teď pomáhají v náchodské nemocnici

V nemocnicích Královéhradeckého kraje chybí přibližně 480 zaměstnanců, z toho 380 zdravotníků. Nejvíce nemocných zdravotníků bylo včera v nemocnici v Jičíně a Trutnově. 

V krajských nemocnicích bylo ke včerejšímu dni vyčleněno pro pacienty s koronavirem téměř 340 lůžek, která byla obsazena z více než osmdesáti procent. Velmi vysoká je obsazenost ventilovaných intenzivních lůžek. „Obsazenost těchto lůžek je tedy více než devadesátiprocentní," doplnila Chytilová.

V Krajských nemocnicích je ve všední dny prováděno 1100 až 1200 odběrů denně, o víkendu se jedná o polovinu. „Přibližně 30 procent testovaných je pozitivních," uvedla Chytilová.

Nemocnice v Hradci Králové

Fakultní nemocnice v Hradci Králové měla ještě včera dopoledne 150 pacientů s koronavirem, kteří byli v péči lékařů. Čtyřicet z nich potřebovalo intenzivní péči. „V případě dalšího nárůstu počtu pacientů má nemocnice připraveny v souladu s pandemickým plánem další kapacity pro pacienty s covidem," sdělil mluvčí hradecké FN Jakub Sochor.

I ve Fakultní nemocnici Hradec Králové chybí zaměstnanci. Jedná se o přibližně 500 zaměstnanců, kteří jsou kvůli OČR nebo nemoci doma. Nemocnice proto částečně řeší výpadek pomocí desítek mediků, studentů farmacie, a dalších zdravotnických škol. „V nemocnici již také pomáhají zdravotníci, kteří zareagovali na výzvu nemocnice," řekl Sochor.

Kraje do nemocnic povolaly 800 mediků, dalších 2100 nastoupilo dobrovolně

Kraje povolaly do nemocnic, kde chybí personál kvůli covidu-19, dosud téměř 800 mediků. Dalších více než 2100 studentů medicíny z osmi lékařských fakult do zdravotnických zařízení nastoupilo dobrovolně. Někteří studenti pomáhají už od jara.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto twitter.com/ArmadaCR

Štítky voják, Armáda ČR, nemocnice, Královéhradecký kraj, pomoc, COVID-19, zdravotnický pracovník, Jakub Sochor, Oblastní nemocnice Náchod, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jičín, Trutnov

Do nemocnic v kraji nastoupilo dalších deset vojáků. Celkem jich jsou tu už více jak tři desítky  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.