Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Královéhradecký kraj zrekonstruuje objekty bývalé ubytovny v Žacléři. Rozšíří tím kapacitu Domova důchodců v Lamperticích

Královéhradecký kraj začal rekonstruovat dva objekty bývalé ubytovny v Žacléři. Investice za přibližně 145 milionů korun rozšíří kapacitu Domova důchodců v Lamperticích o 52 sociálních lůžek. Stavební práce skončí v prosinci příštího roku.

„Stávající objekt je stavebně i provozně rozdělen na dvě části. Severní část kompletně zrekonstruujeme, bude mít jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. Jižní část však musíme kvůli špatnému stavu zdemolovat a vystavět zcela nově, s návazností a propojením se stávající severní částí. Celou stavbu zrealizujeme v jedné etapě a ukončení stavebních prací plánujeme v prosinci příštího roku,“ sděluje radní Václav Řehoř (ODS) odpovědný za krajské investice.

Kromě samotné rekonstrukce budov, kterou hradí Královéhradecký kraj, se na financování podílí také město Žacléř. A to veškerými venkovními úpravami a rekonstrukcí zpevněných ploch. Na stávajících pozemcích budou vybudována také parkovací místa pro návštěvníky domova.

V Žacléři vzniknou jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje

V Domově důchodců Lamperticích jsou klienti, kteří vzhledem ke svému věku, zdravotnímu stavu a situaci v rodině nemohou žít ve svém přirozeném prostředí. V novém objektu poblíž Žacléře budou k dispozici jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje včetně kompletního zázemí.

„Navýšíme tak kapacitu domova důchodců o 52 sociálních lůžek. Nové zařízení kromě trvalých lůžek pro klienty se stařeckými demencemi nabídne i dočasné odlehčovací pobyty pro seniory, o které pečují rodinní příslušníci v domácím prostředí a potřebují zajistit péči o seniora na určitou dobu,“ doplňuje náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL) odpovědný za oblast sociálních věcí.

V objektu byli dříve vysloužilí horníci

Lampertický Domov důchodců je v provozu už od roku 1905. Původně sloužil pro vysloužilé horníky. V současné době poskytuje své služby 52 klientům. Až bude dokončena výstavba v Žacléři, jeho provoz zůstane zachován. Do Žacléře se přesune jen kuchyňský a prádelenský provoz. Vznikne tu totiž nová moderní kuchyň s vývařovnou a prádelna se sklady. Jejich provoz zároveň bude sloužit současným klientům domova v Lamperticích.

V letošním roce kraj zahájil stavební práce na rozšíření domova seniorů v Tmavém Dole na Trutnovsku, v Borohrádku na Rychnovsku a plánuje výstavbu v Opočně a rozšíření domova seniorů v Pilníkově na Trutnovsku.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Žacléř, vizualizace, foto, kraj, Domov důchodců, Lampertice, Královéhradecký kraj, domov, domov pro seniory, Václav Řehoř, ODS, Vladimír Derner, okres Trutnov, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj zrekonstruuje objekty bývalé ubytovny v Žacléři. Rozšíří tím kapacitu Domova důchodců v Lamperticích  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.