Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kam s dětmi o prázdninách na výlet? Do kláštera nebo do zábavního parku

Hradecká Drbna vám přináší nový prázdninový seriál s tipy na výlety ve východních Čechách a v dojezdové vzdálenosti. Každé pondělí si můžete přečíst několik nápadů na místa, kde se rozhodně nudit nebudete. Dnes vás vezmeme do unikátního klášterního komplexu, do Krkonoš a do největšího zábavního parku na východě Čech.

Klášter Broumov

Agentura Czech Tourism, která spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, označuje broumovský klášter jako kouzelnou památku, kterou turisté doposud neobjevili. Aspoň tedy ne v takovém měřítku, jako by si místo zasloužilo.

Klášter s kostelem stojí na nejvyšším místě skalního ostrohu. Na hlavní budovy kláštera navazuje bývalé klášterní gymnázium s přilehlými hospodářskými budovami, na severní straně vede most přes bývalý příkop do klášterní zahrady. Dnešní podoba kláštera je výsledkem barokní přestavby z 18. století, která vznikla na základě projektu architekta Kiliána Ignáce Dietzenhofera.

Klášter nabízí několik druhů prohlídek. Klasické, které vás provedou těmi nejkrásnějšími historickými interiéry včetně vzácně dochované klášterní knihovny; interaktivní, během kterých si budete moci vyzkoušet psaní nebo kresbu husím brkem a inkoustem v replice středověké klášterní písárny; nebo noční hrané, kterými vás provedou kostýmované historické postavy. O prázdninách je navíc v klášterní knihovně vystavena kopie největší rukopisné knihy světa – Ďáblovy bible.  

„V areálu kláštera je také možné navštívit volně přístupnou klášterní zahradu, klášterní kavárnu Café Dientzenhofer, restauraci U Tří růží, Dětskou galerii Lapidárium nebo Galerii Dům, situovanou v klášterní zahradě. Přímo v barokním komplexu je také možnost se ubytovat, a to v renovovaných mnišských celách Domu hostů,“ lákají návštěvníky na webových stránkách kláštera.

Stezka korunami stromů v Janských Lázních

Stezka korunami stromů v Janských Lázních o letošních prázdninách oslavila už pět let své existence. Vyhlídková věž je vysoká 45 metrů, vodorovná část stezky je ve výšce 24 metrů. Po trase mezi korunami stromů ujdete přes jeden a půl kilometru, dolů se můžete svézt osmdesát metrů dlouhým tobogánem. Součástí stezky je i unikátní naučné centrum, které se nachází v podzemní jeskyni a představuje spletitý kořenový systém stromů. Děti po cestě zabaví tři adrenalinová zákoutí, kde si mohou vyzkoušet udržení rovnováhy.

Vedle stezky je restaurace Stezka s prostornou terasou a nové dětské hřiště Emilův lesní svět. Lesní hřiště nabízí jedenáct prolézaček, trampolínu, lezeckou stěnu, skluzavky, houpačky, pískoviště, a dokonce i minifarmu s kozami a ovcemi. Pro návštěvníky stezky korunami stromů je lesní hřiště navíc zdarma.  

Fajnpark v Chlumci nad Cidlinou

Největší volnočasový areál ve východních Čechách nabízí Fajnpark v Chlumci nad Cidlinou, který slibuje zábavu pro celou rodinu. Čeká vás tu i sportovní vyžití – areál nabízí plážové sporty, různé druhy trampolín nebo skákací hrady.

V areálu je i několik naučných stezek, například Hmyzákov, na které potkáte hmyz z naší tuzemské přírody v obřím provedení, Dinoprales s prehistorickými ještěry, pěší safari s býložravci Zvířátkov a Kozov s holandskými zakrslými kozami.

Součástí Fajnparku je i Miniměsto, hrací plocha s odrážedly a plastovými domečky pro nejmenší děti od dvou do osmi let. V areálu je i opičí dráha, dráhy s miniauty, minitraktory nebo miničtyřkolkami, vodní děla pro horké letní dny nebo vzduchová děla na bitvy s molitanovými míčky.

Ve Fajnparku stále přidávají další atrakce a herní prvky tak, aby návštěvníci pokaždé mohli objevit něco nového. Letošní novinkou jsou pirátské čluny, které tu zprovozní v nejbližších dnech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klášter Broumov, Stezka v korunách stromů Krkonoše, Fajnpark

Štítky výlet, prázdniny, tipy, dovolená, Čechy, Broumov, klášter, Krkonoše, Chlumec nad Cidlinou, Fajnpark, Východní Čechy, Česko, zahrada, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, CzechTourism, Broumovský klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam s dětmi o prázdninách na výlet? Do kláštera nebo do zábavního parku  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.