Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na billboard se Zelenským u vlakového nádraží si stěžovali lidé, firma ho stáhla

Velké vášně vyvolával netradiční billboard u hlavního nádraží v Hradci Králové, který kolemjdoucí vybízel k nákupu zbraní pro Ukrajinu. Po vlně stížností ale netradiční reklama po několika týdnech zmizela. Informace přinesl Deník N.

Netradiční billboard byl v Hradci Králové několik týdnů k vidění před vlakovým nádražím. Na reklamní ploše byla zobrazena fotka Volodymyra Zelenského s popisem „Skutečný prezident – kupte mu zbraně!“. Na billboardu bylo nejen číslo účtu, ale přímo i platební QR kód na sbírku, kterou vyhlásila ukrajinská ambasáda.

Billboard si pronajali hradečtí dobrovolníci z občanského spolku Mluvme spolu, kteří běžencům z Ukrajiny od začátku války pomáhají.

„Když ta nejakutnější fáze pominula, přemýšleli jsme, co dál, aby to téma nezapadlo a zůstalo ve veřejném prostoru,“ uvedl pro Deník N zástupce spolku Vít Luštinec. Dobrovolníci proto mezi sebou vybrali peníze na pronájem plochy, 25 tisíc korun na tři měsíce. Na žádost reklamní agentury BigMedia na grafický návrh spolku přibyla informace, že jde o oficiální sbírku ukrajinského velvyslanectví.

Přesto ale reklamní společnost billboard odstranila před uplynutím sjednané lhůty, přestože podobu reklamy před vylepením sama schválila. Jako vysvětlení zástupci společnosti BigMedia uvedli, že si na billboard stěžují lidé.

Na problematičnost reklamy vybízející k nákupu zbraní pro Ukrajinu upozorňoval například i Institut práva a občanských svobod ProLibertate, který během pandemie koronaviru napadal pandemická opatření.

Podle spolku ProLibertate je taková forma propagace nákupu zbraní pro účely válečných operací v rozporu s morálkou a právem. Institut uvádí, že podobné reklamy podporují strach z války u dětí i dospělých. Vyzývá proto občany, kterým billboard vadí, aby dali podnět k přezkumu reklamy ke krajskému živnostenskému úřadu.

„Zřejmě se jedná o reklamu zaměřenou na střelné zbraně a střelivo, tedy o reklamu, která musí splňovat podmínky § 6 zákona,“ uvádí spolek Pro Libertate. Podle příslušného zákona totiž může být reklama na zbraně a střelivo šířena jen odborníkům a podnikatelům v oblasti výroby, v prostorách, kde se zbraně vyrábí, nebo v odborných publikacích.

BigMedia proto po stížnostech skutečně reklamu stáhla, přestože měla být u vlakového nádraží až do konce července. „Reklamní motiv vzbuzuje u veřejnosti negativní reakce a strach z avizovaného násilí,“ napsala dobrovolníkům za společnost BigMedia Daniela Křibková, jak uvádí Deník N.

„Na základě masových reakcí veřejnosti, která se na nás obracela bezprostředně po vylepení motivu s tím, že u nich vzbuzuje pocit strachu, jsme usoudili, že právě toto ustanovení může motiv porušovat, a po důkladném zvážení jsme se rozhodli reklamu odstranit,“ napsala pro Deník N mluvčí společnosti BigMedia Pavlína Stránská s tím, že zákon o regulaci reklamy zakazuje používat prvky násilí nebo využívající motivu strachu.

„Agrese putinovského Ruska na Ukrajině znamená nepředstavitelné krutosti a nesmyslného násilí. Ztráty ukrajinské armády činí podle posledních zpráv poradce prezidenta Zelenského i více než tisíc mrtvých a zraněných za den. V České republice je ale nepředstavitelný problém billboard, který tvrdí že Ukrajina potřebuje zbraně…“ reaguje na stažení billboardu spolek Mluvme spolu.

Firma BigMedia billboard nechala odstranit minulý týden s tím, že nevyčerpanou zaplacenou částku spolku Mluvme spolu vrátí.

„Bohužel společnost BigMedia se projevila jako užitečný Putinův idiot, kterému tleskají proruští kolaboranti typu Jiří Černohorský. (Ten byl v únoru 2022 zatčen za podporu ruské invaze na Ukrajinu a je obviněn ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.) Na základě stížností místních „flastenců“ a postoje vedení společnosti Bigmedia byl včera výlep z billboardu odstraněn,“ uvedli aktivisté na svém Facebookovém profilu.

Odstranění billboardu podporující Ukrajinu nyní na sociálních sítích skutečně oslavují proruští aktivisté. „Super práce. A teď odstranit všechny ukrajinské vlajky,“ reaguje na Facebooku uživatelka Jana Pešková. „Ať si udělá prak… Chová se jako malý umanutý kluk,“ reaguje u příspěvku na adresu prezidenta Zelenského Miroslava Prymková. „Vrah a vyděrač,“ přidává se Kamil Jouda. Řada dalších komentářů je však psána daleko ostřejším jazykem.

„Pokud Ukrajina neporazí Rusko vojensky, tak nemá šanci z toho vyjít dobře. Pokud z toho nevyjde Ukrajina vítězně, další na řadě bude Moldavsko, potom pobaltské státy, Polsko a my,“ apeluje spolek Mluvme spolu. Postup společnosti BigMedia chce spolek ještě zkonzultovat s právníky.

Stejná reklama s ukrajinským prezidentem měla být k vidění i v Jičíně. Tam si ji zaplatil spolek Neohnutí. K vylepení billboardu už ale nedošlo. „Našli jsme si billboardovou plochu u obchodního centra Kaufland v Jičíně, objednali jsme si ji a zaplatili. Společnost potvrdila objednávku, ale po pár dnech mi zavolali, že to neprošlo právním oddělením, že s tím mají problém, že to podněcuje k válce a že nám vrátí peníze, ale není možné to vylepit,“ řekl Deníku N předseda spolku Neohnutí Vojtěch Strašík.

Fake News na adresu Volodymyra Zelenského

Proruští aktivisté na sociálních sítích často šíří řadu dezinformací, které kopírují kremelskou propagandu. Ta zobrazuje Ukrajinu jako nebezpečný fašistický stát. Řetězovými maily se šíří fotky nacistů, kteří mají být údajně z Ukrajiny, a také hajlující prezident Zelenskyj.

Internetem kolují hned dvě fotografie, které mají dokázat, že prezident Volodymyr Zelenskyj je neonacista a Ukrajině vládnou fašisti. V obou případech se ale jedná o manipulaci. Více o tématu najdete zde.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mluvme spolu

Štítky Zelenskyj, billboard, Hradec Králové, reklama, aktivisté, zbraně, Ukrajina, nádraží, sbírka, Volodymyr Zelenskyj, zbraň, železniční stanice, Deník N, Rusko, Vladimir Vladimirovič Putin, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Vavruška

Super článek

Úterý, 21. června 2022, 15:41Odpovědět

Martin Vašek

Spolek zrušit a zavřít za propagaci fašismu,agenturu potrestat řádnou pokutou,že to vyvěsili.

Úterý, 21. června 2022, 10:45Odpovědět

Majka Odehnalová

To už je moc, co naši potentáti provádí...říká se, všeho s mírou. Souhlasím s paní Blankou K.

Pondělí, 20. června 2022, 12:23Odpovědět

Kamil Ťoupalík

Hlavně je potřeba zlikvidovat billboardy s Burešem a Okamurou.

Pondělí, 20. června 2022, 12:06Odpovědět

Blanka Košeljová

Dnes už to asi není pravda, jak před několika lety chodily průvody po UK a všichni hajlovali. Herec je dobrý, krásně umí oblbnout lidi a vtahovat je do války. Začíná toho být už dost a lidi se právem začínají zlobit. Hlavně, že se zbavili cikánů a vyhnali je sem z území, kde je klid. Jak bylo správně řečeno, zbraně jim mohou koupit oligarchové, kterí z UK zbohatli.

Pondělí, 20. června 2022, 07:49Odpovědět

Na billboard se Zelenským u vlakového nádraží si stěžovali lidé, firma ho stáhla  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.