Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hasiči zasahovali u simulovaných požárů na Broumovsku a Jilemnicku

V okolí Ruprechtického Špičáku na Broumovsku se sjeli dobrovolní i profesionální hasiči, aby si nacvičili zásah při hašení lesního požáru za pomoci speciálního vybavení. Lesní požár měl zachvátit i Zabylský hřbet na Jilemnicku.

Řada profesionálních i dobrovolných hasičů už požáry lesního porostu poblíž Ruprechtického Špičáku na Broumovsku pamatuje. Zásahy jsou tu náročné. Terén je těžko přístupný a dojet na místo pohodlně s cisternami je nereálné. Cvičení, které se tento týden konalo, bylo za pomoci speciálního vybavení.

K imaginárnímu požáru vyrazili profesionální hasiči z Broumova a dobrovolní hasiči z Meziměstí a Broumova. Zkoušeli dojezd zásahové techniky a možnost dálkové dopravy vody za pomocí speciálních přenosných čerpadel. Hasili pomocí takzvaného D proudu, který je ideální právě na lesní požáry.

Cvičení se odehrálo na vrchu Světlina. Cisterny zůstaly na lesních cestách přibližně dvě stě metrů od požářiště. Odtud bylo nataženo vedení s převýšením zhruba sto metrů. Pro dopravu hasebního materiálu i k průzkumu, využili hasiči terénních čtyřkolek a šestikolek.  

Simulovaný požár na Zabylském hřbetu

Do akce byli v týdnu povoláni také hasiči z Jilemnice. I ti nacvičovali u simulovaného požáru svoji připravenost, prověřili i komunikační kanály a otestovali novou techniku.

Požár měl vzniknout v nepřístupném terénu v lese nad údolím Jizery pod enklávou Zabylý. Profesionální hasiči z Jilemnice a dobrovolní hasiči z obce Poniklá, byli na místě do čtvrt hodiny od nahlášení požáru.

„Smyslem této akce bylo ověření efektivity případného zásahu s novými hasebními prostředky. Po konzultaci s kolegy ze Správy Krkonošského národního parku jsme zvolili těžko dostupný terén, ve kterém jsme si chtěli otestovat hadice (D) s užším průměrem, které jsou oproti klasickým hadicím (C) výrazně lehčí a lépe se s nimi manipuluje,“ uvedl v tiskové zprávě velitel zásahu a zároveň velitel stanice HZS Jilemnice Pavel Štěpánek

Lesní požáry často vznikají při rozdělávání ohňů turisty, odhození nedopalku cigarety, pálení klestí nebo při hospodářské činnosti.  

Podle ředitele Správy Krkonošského národního parku Robina Böhnische, jsou Krkonoše pro hasiče velkou výzvou. I přesto, že je tu dostatek cest, mnoho míst je jen těžko dostupných a svahy jsou tu strmé. „Požáry zde nejsou nic výjimečného. Poslední velký si pamatujeme z roku 2018, kdy hořela alpínská louka u Labské boudy. S lesním požárem máme zkušenosti také na Harrachovsku, kde hořel les na Plešivci. Všichni vidíme, jaké je v posledních letech sucho, a přesto se najdou lidé, kteří klidně zapálí svíčku v kalíšku a nechají ji hořet u křížku nebo božích muk. Pak stačí trocha větru a neštěstí je na světě. Jsme proto rádi, že hasiči na území KRNAP pravidelně cvičí, protože až to bude opravdu potřeba, vše bude fungovat, jak má,“ doplnil Böhnisch.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, cvičení, simulace, požár, Ruprechtický Špičák, Světlina, KRNAP, Zabylský hřbet, Broumovsko, Jilemnicko, hasič, dobrovolní hasiči, Broumov, Robin Böhnisch, Jilemnice, Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči zasahovali u simulovaných požárů na Broumovsku a Jilemnicku  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.