Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Neměl jsem úspory, ale měl jsem sen, říká nejlepší živnostník v kraji, cukrář Dominik

Živnostníkem roku v Královéhradeckém kraji je mladý cukrář Dominik Mervart ze Zaloňova. Už od mala měl jasno o svém budoucím povolání. A přestože neměl do začátků žádné úspory, podařilo se mu během velmi krátké doby vybudovat úspěšnou kavárnu a stát se jedním z největších výrobců cukrovinek v kraji.

O tom, že bude jednou cukrářem se Dominik Mervart rozhodl už ve svých dvanácti letech. A svůj sen si postupně plnil. Cukrářem se vyučil a poté vystudoval mikrobiologii a chemii zakončenou maturitou na potravinářské škole, aby řemeslu dokázal více porozumět. Hned poté se pustil do podnikání. Našel kavárnu, která začala odebírat jeho dezerty, a pronajal si kuchyň. „První rok byl náročný. Neměl jsem úspory, ani stálé zákazníky. Byl to krok do neznáma, ale měl jsem před sebou sen, který jsem si chtěl splnit,“ říká mladý cukrář Dominik Mervart.

Před dvěma lety si Dominik ve Dvoře Králové nad Labem otevřel první kavárnu, která se těší velkému úspěchu. Navíc se stal jedním z největších výrobců v kraji, dováží dorty do kaváren, restaurací a luxusních hotelů. Také si otevřel novou kavárnu s názvem “Moje druhá”, kde nabízí i slané výrobky. Na příští rok plánuje novou výrobnu. Za největší úspěch považuje to, že může každý den ráno vstát a jít dělat to, co ho baví. A tajemství jeho úspěchu? „Žádná strojová výroba, žádné mražené dorty. Všechno vyrábíme ručně a s láskou k našemu řemeslu,“ uvádí Dominik Mervart.

Nyní Dominik Mervart slaví další úspěch – stal se nejlepším živnostníkem v Královéhradeckém kraji. Zároveň získal i ocenění Srdcař. „Oceňujeme veliké zapálení a splnění si dětského snu ve velmi krátkém časovém horizontu. Vybudoval kvalitní značku, která se v regionu skvěle prezentuje,“ okomentovala vítěze porotkyně soutěže Veronika Morávková.

Druhé místo v soutěži Podnikatel roku získal Lukáš Stýskal, který vyrábí domy pro slepice. Třetí příčku obsadil Ladislav Hemrlík, výrobce originálních návrhů z usní a kůží.

Další kategorií soutěže byla Firma roku Královéhradeckého kraje, ve které zvítězili výrobci potravin z hmyzu z Vamberka, firma WormUP. Ta je zároveň jedinou firmou v Česku, která hmyz nedováží jako zpracovaný polotovar ze zahraničí, ale hmyz sama chová a kompletně zpracovává.

„Dlouho jsem z médií zaznamenával informace o tom, že hmyz je potravina budoucnosti, ale ani po mnoha letech se nic nedělo a hmyzí potraviny nikde. Nakonec jsme se s mojí ženou rozhodli, že nebudeme čekat, a pokud se s tím něco má udělat, musíme to změnit my,“ říká jednatel firmy a vizionář Libor Sloupenský. Jeho cílem je, aby lidé pochopili, že hmyz chutná skvěle a předsudky vůči potravinám z hmyzu jsou pouze v jejich hlavách. „Téměř každý, kdo ochutná, je překvapený a nadšený,“ dodává Libor Sloupenský.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milujeme dorty, WormUP

Štítky Živnostník roku, Firma roku, Srdcař, dorty, cukrárna, Dominik Mervart, Dvůr Králové nad Labem, Milujeme dorty, kavárna, hmyz, Královéhradecký kraj, jídlo, Zaloňov, Veronika Morávková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neměl jsem úspory, ale měl jsem sen, říká nejlepší živnostník v kraji, cukrář Dominik  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.