Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obec Adršpach přijde o skály. Turistický okruh chtějí provozovat Lesy ČR

Oblíbené skalní městečko od příštího roku už nebude provozovat obec Adršpach, ale podnik Lesy České republiky, který pozemky obci dlouhodobě pronajímají. Požadovaná změna ze strany vlastníka obec zaskočila. Adršpach totiž před rokem investoval do nového systému, který zabraňuje vysokým náporům turistů.

Díky novému systému, který ve skalním okruhu v Adršpachu funguje teprve od dubna letošního roku, už v přírodní památce nedochází k situacím, kdy návštěvníci blokovali příjezdové cesty a na vstup do skal čekali dlouhé fronty. Také v samotném skalním městě to následně vypadalo jako „na Václaváku“.

Obec totiž omezila maximální počet návštěvníků na čtyři sta a zavedla nový online systém vstupenek. Vstupenky je sice nadále možné koupit i na místě, ale může se stát, že bude kapacita plná a návštěvníci se do skal bez rezervace nedostanou.

Jenže Lesy ČR nyní informovaly, že chtějí mít bezprostřední vliv na podmínky využití areálu skalního města, proto chce podnik sepsat novou smlouvu. Ta současná končí posledním dnem letošního roku.

„Mě to překvapilo, bohužel nemáme ještě ani náznak, jak ta smlouva bude znít,“ uvedl pro Českou televizi vedoucí technických služeb Adršpach Zdeněk Zatloukal.

V každém případě budou muset Lesy ČR a obec vzájemně spolupracovat, jedni bez druhých se totiž neobejdou. Státnímu podniku sice patří lesy a skály, obec je ale zase vlastníkem příjezdových cest, parkoviště, pokladen nebo informačního centra.

Jak se změna dotkne přímo návštěvníků Adršpachu a zda zůstane zachovaný současný nový rezervační systém, zatím není jasné.

V rezervačním systému, kterým zatím minimálně do konce roku zůstává v platnosti, si návštěvníci zvolí datum a čas návštěvy skal. Pokud si například návštěvník koupí vstupenku na 8. hodinu, může do skal vejít během hodinového intervalu od 8 do 9 hodin. Přesto provozovatelé doporučují nechat si před příjezdem na místo dostatečnou rezervu. Jakmile pak návštěvník vstoupí na prohlídkový okruh, není už limitován časem. Online vstupenky se netýkají plavby po jezírku, vstupenku na plavbu si návštěvníci kupují nadále přímo pod nástupem na lodičky.

Adršpašské skály se v minulých letech potýkaly s obrovskými návaly turistů, které pak místo poklidné procházky přírodou čekaly fronty ve skalách, u toalet, u občerstvení i na vstup do skal. Obec pravidelně během hlavní turistické sezony řešila přeplněná parkoviště a auta parkující na loukách nebo v silnici. Policisté v hlavní sezoně museli kvůli náporu polských turistů často uzavírat i silnici od hraničního přechodu do Zdoňova.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Adršpach

Štítky Adršpach, skály, fronty, rezervace, vstupenky, online, Lesy ČR, skála, Lesy České republiky, vstupenka, Václavské náměstí, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obec Adršpach přijde o skály. Turistický okruh chtějí provozovat Lesy ČR  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.