Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Také Hradcem kdysi prohnalo tornádo. Poškodilo 20 domů

Celou republiku včera šokovalo ničivé tornádo, které se prohnalo jihem Moravy. Zdevastovalo několik vesnic a nechalo za sebou zraněné i mrtvé. Případy výskytu tornáda se v minulosti objevily i na východě Čech.

Aktuální situaci v nejzasaženějších lokalitách jižní Moravy můžete sledovat ZDE.

Bílý sloup, který ohromnou rychlostí kroužil kolem své osy, se objevil 1. září 1899 i v Hradci Králové. Jev, který trval zhruba dvacet minut, poškodil v Malšovicích dvacet domů (z toho třináct domů velmi výrazně), zabil velké množství drůbeže a několik lidí zranil, jednoho člověka těžce.

K výskytu tornáda došlo i u Náchoda, v Provodově 15. července roku 1885. Podle Národních listů větrná smršť uchopila povoz s koňmi a odhodila 50 metrů daleko. Vozka skončil s vážným zraněním na hlavě v nemocnici.„Nejprve se nebe hrozivě zachmuřovalo svou tvář a temné dunění ohlašovalo zlého hosta. Pojednou viděti bylo z města ohromný sloup jakoby kouře s hroznou rychlostí se otáčející nad vsí a valící se směrem od jihu k severu. Strašnou rychlostí hnal se od Nového Hradce vzduchový vír a co bylo v cestě šílené jeho rotaci v podobě velké nálevky, mající průměru ve výši asi 5 kilometrů, stalo se oběti příšerné spousty a zkázy,“ stojí v Kronice Malšovic. Podle svědků navíc smršť vyvrhla z Orlice takové množství vody, že řečiště zůstalo na okamžik prázdné.

Tornáda se na východě Čech objevují ale i v novodobé historii. Roku 2005 došlo k tornádu u Dobrušky mezi Podbřezím a Bílým Újezdem. Toto tornádo naštěstí žádné škody nezpůsobilo.

V roce 2016 se objevilo tornádo nad Červenou Horou na Náchodsku, zničilo jedno stavení, poničilo střešní tašky na několika místech, posunulo balíky trávy a vyvrátilo několik stromů.

Tornádo, které ničilo, se objevilo také před deseti lety u sousedních Pardubic. Po větrné smršti se tu propadla polovina střechy továrny ve Starých Čivicích. Přestože v továrně v tu dobu pracovalo kolem dvě stě lidí, nikomu se nic nestalo. Zaměstnanci stačili budovu opustit dřív, než se začala bortit.

Královéhradecký kraj nabízí jižní Moravě pomoc

Zatímco na východě Čech se v minulosti vyskytla tornáda o síle F0 nebo F1, což je síla, při které větrný sloup trhá střešní krytiny a vytlačuje auta ze silnic, na Hodonínsku a Břeclavsku odborníci mluví o síle tornáda F3 až F4. Takový větrný vír už převrací vlaky, zvedá těžká auta, srovnává domy se zemí a odnáší menší stavby.

Svou pomoc do jihomoravských obcí vysílá Hasičská záchranná služba Královéhradeckého kraje. „Na místo vyráží celkem 36 profesionálních a dobrovolných hasičů. Konvoj asi deseti aut vyjede z centrální stanice Hradec Králové dnes odpoledne," uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hasiči zároveň apelují na laickou veřejnost, aby lidé do postižených oblastí sami necestovali. Zbytečně totiž komplikují odjezdové a příjezdové trasy a dopravu v obcích. „Pokud se ptáte, jak můžete pomoci vy, necestujte do oblasti a nevyužívejte za tímto účelem tísňové linky. Jihomoravský kraj aktivoval speciální telefonní linku pro ty, kteří chtějí nabídnout pomoc: 800 129 921,“ uvedli hasiči na sociálních sítích.

Zástupci města Hradce Králové chtějí pomoci postiženým obcím i finančně. „Nikdo z nás si neumí představit, co lidé na Hodonínsku a Břeclavsku museli včera prožít a do jaké situace se dostali. Hned ráno jsem se sešel s vedoucím odboru krizového řízení, abychom společně probrali možnosti okamžité pomoci postiženým obcím. S kolegy z vedení města také diskutujeme možnost finanční pomoci,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Pomoci chce i vedení Královéhradeckého kraje, hejtman Martin Červíček (ODS) za tímto účelem dnes svolává mimořádnou schůzi. „Věnovat se budeme situaci na jižní Moravě a možnostem, jak může náš kraj regionu zasaženém tornádem a silnými bouřemi co nejrychleji a nejúčinněji pomoci. S vedením jednotlivých složek integrovaného záchranného systému projednáme, co můžeme nabídnout a o co jsme byli požádáni partnery v Jihomoravském kraji,“ uvedl hejtman.

V postižených oblastech již v tuto chvíli pomáhá necelá šedesátka policistů z Královéhradeckého kraje. První desítky z nich na jih Moravy vyrazily už včera večer. „Na místě je i psovod se služebním psem nebo policisté, kteří například pracují se speciální termovizní technikou či interventi. Další interventi z řad policistek, policistů či občanských zaměstnanců jsou připraveni podle potřeby vyrazit,“ uvedla policejní mluvčí Magdaléna Vlčková s tím, že jsou krajští policisté se svými kolegy z postižených míst stále v kontaktu.

VEŘEJNÁ SBÍRKA NA POMOC LIDEM V ZASAŽENÝCH LOKALITÁCH:  

Veřejnou sbírku vyhlásila Diecézní charita Brno. Zájemci mohou postiženým přispět prostřednictvím účtu 4211325188/6800 s variabilním symbolem 2002. Využít mohou také zaslání DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tornáda-CZ, Klára Kavanová | Zdroj Tornáda-CZ

Štítky tornádo, počasí, Hradec Králové, Dobruška, pomoc, Hodonínsko, Česko, Jihomoravský kraj, Morava, dům, sloup, Královéhradecký kraj, Malšovice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také Hradcem kdysi prohnalo tornádo. Poškodilo 20 domů  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.