Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VOLBY 2022: Finálové kolo senátních voleb se uskuteční příští týden. V Jičíně rozhodne mezi Czerninem a Dědečkem

V prvním kole senátních voleb, které proběhlo tento pátek a sobotu, se stalo vítězem celorepublikově opoziční hnutí ANO. Následovala ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Mezi poraženými je hnutí STAN. Svoji premiéru bude mít v senátním finále SPD. V Jičíně postoupili dosavadní senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a krajský zastupitel Jaromír Dědeček (ANO). Druhé kolo senátních voleb se koná v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Prvního kola senátních voleb, které probíhalo zároveň s obecními volbami, se zúčastnilo 42,64 procenta voličů. Šlo o druhou nejvyšší účast v historii. Vyšší byla jen v roce 2010, kdy přišlo volit 44,59 procenta voličů.

Ve druhém kole senátních voleb v Jičíně se bude rozhodovat mezi dosavadním senátorem, kterým je Tomáš Czernin (TOP 09) a krajským zastupitelem Jaromírem Dědečkem (ANO).

Bývalý rychnovský senátor a právník Miroslav Antl, který byl dříve za ČSSD a nyní za hnutí ANO) soupeří na Ostravsku se Zdeněkm Nytrou (ODS).

Czernin obdržel 28,99 procenta hlasů, Dědeček získal 26,17 procenta hlasů. Třetí místo obsadila Dana Kracíková (STAN) s 12,88 procenty hlasů. Za nimi skončili René Franěk (Svobodní), Eva Kotyzová (SPD), Marta Martinová (Piráti) a Václav Ort (KSČM).

Současný senátor Czernin veří ve druhém kole v podporu od Kracíkové a Martinové. „Vzájemně jsme si přislíbili, že kdo z nás půjde do druhého kola, tak zbývající dva ho podpoří. Předpokládám, že to platí. Chystám se je požádat o podporu. Voličům nabízím otevřenost, pracovitost a určitou zkušenost," sdělil Tomáš Czernin.

Jaromír Dědeček je od roku 2020 zastupitelem Královéhradeckého kraje. V zastupitelstvu je předsedou kontrolního výboru zastupitelstva.

V příštím kole bude podle Czernina i Dědečka rozhodovat každý hlas. Do výsledku se ale podle nich promítne nižší účast. „Chci oslovit znovu voliče, a hlavně je přesvědčit, aby k volbám přišli. Půjde o drobné hlasy. Vidím to špatně, protože ve středu je svátek a hodně lidí si vezme dovolenou, očekávám nízkou účast," řekl Jaromír Dědeček. Stejně jako Czernin, i Dědeček se pokusí vyjednat si podporu pro druhé kolo u některého z neúspěšných kandidátů.

VOLBY 2022: Ve druhém kole se v Jičíně střetnou senátor Czernin a Dědeček

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Jičín podle propočtů ČTK postoupili dosavadní senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a Jaromír Dědeček (ANO). Czernin má nyní 28,08 procenta hlasů, druhý Dědeček má 27,65 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za...

Letos byli zvoleni v prvním kole hned tři senátoři

V letošním roce byli v prvním kole zvoleni hned tři senátoři. Je to nejvíce od roku 1996, kdy se se v premiérových volbách dostali do Senátu v prvním kole hned čtyři politici.

Letos uspěl na Orlickoústecku starosta Letohradu Petr Fiala (KDU-ČSL), na Bruntálsku získal nejvíce hlasů ředitel nemocnice a senátor ANO Ladislav Václavec a v Praze 6 obhájil mandát místopředseda Senátu Jiří Růžička z Klubu Starostů. (Navržen TOP 09).

Další kolo voleb do Senátu

Bez ohledu na výsledek voleb si strany vládní většinu v horní komoře udrží.

Ve druhém kole senátních voleb bude mít ANO sedmnáct finalistů, ODS devět, KDU-ČSL šest kandidátů a TOP 09 tři. Jeden mandát může obhájit ČSSD.

Výsledek hlasování je podle politologů úspěchem hnutí ANO. Zásadní proměnu české politické scény ale nepřinesl. Podle nich může mít ANO problém zmobilizovat voliče, aby přišli ke druhému kolu voleb do horní parlamentní komory.

Zítra ráno projedná výsledky hlasování Státní volební komise. Poté, co budou schváleny, budou uveřejněny ve Sbírce zákonů. Druhé kolo voleb do Senátu se uskuteční ve čtyřiadvaceti okrscích příští týden. Volební místnosti se otevřou opět v pátek 30. září ve dvě hodiny odpoledne a uzavřou se s desátou hodinou večerní. Na druhý den, 1. října, budou moci lidé vhodit hlas do urny od osmé hodiny ranní až do druhé hodiny odpolední.

Ohodnoť článek

Foto archiv Tomáše Czernina a Jaromíra Dědečeka

Štítky Senátní volby, Tomáš Czernin, Jaromír Dědeček, Jičín, ANO, 2. kolo, ANO 2011, TOP 09, volby, ODS, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Finálové kolo senátních voleb se uskuteční příští týden. V Jičíně rozhodne mezi Czerninem a Dědečkem  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.