Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2021: Nejvíc preferenčních hlasů v kraji má starostka Mladých Buků, která odmítla návštěvu ministryň ANO

V červenci starostka Mladých Buků Lucie Potůčková (STAN) odmítla návštěvu ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO), které se sem chtěly přijet vyfotit do zrekonstruované školy. Starostka nyní v parlamentních volbách získala nejvíce preferenčních hlasů v Královéhradeckém kraji.

Lucie Potůčková (STAN) ze společné kandidátky Pirátů a Starostů získala celkem 10 910 preferenčních hlasů, což je nejvíc v celém Královéhradeckém kraji. „Zájem lidí a jejich podpora je velmi zavazující, udělalo mi to v životě pořádný veletoč. Stále tu informaci zpracovávám,“ směje se.

Potůčková nevylučuje, že do konce starostovského období zvládne obě pozice, práci starostky i poslankyně.  

„Budu o tom muset přemýšlet, to je jasné. To, že takhle vystřelím ze sedmého místa, navíc jako žena a starostka malé obce, jsem nečekala. Určitě si budu chtít dotáhnout funkční období v Mladých Bukách, zbývá nám jeden rok a je tu strašně moc nedodělané práce. Budu se s tím muset popasovat v neuvolněné pozici. Myslím, že se to ten rok dá zvládnout, ale budu potřebovat někoho, kdo mi s tím hodně pomůže,“ říká šestačtyřicetiletá starostka.

Lucie Potůčková na sebe neplánovaně strhla pozornost v červenci, kdy odmítla návštěvu ministryň ANO, které se chtěly přijet vyfotit ve škole, kterou obec zrekonstruovala za evropské peníze. Jedním z důvodů, proč Potůčkové ministerský výjezd vadil bylo to, že se ženy chtěly přijet podívat chvíli před volbami na projekt, který je hotový od podzimu loňského roku. Stát se přitom na rekonstrukci nijak nepodílel.  

„Je to hlavně výsledek toho tweetu, nebudeme si nic nalhávat. Nějak to ze mě vypadlo a vůbec jsem netušila, že to bude mít takový dopad,“ komentovala množství preferenčních hlasů pro Hradeckou Drbnu Lucie Potůčková.

Potůčková je starostkou Mladých Buků už druhé funkční období, od roku 2014. Vystudovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity a před vstupem do komunální politiky se věnovala odborným právním překladům zákonů, soudních rozhodnutí a další smluvní dokumentace z angličtiny. Mezi její koníčky patří cestování, horská turistika a veškeré outdoorové sporty. Má dvě pubertální děti, dceru a syna.

V těsném zástupu v počtu preferenčních hlasech skončil Matěj Ondřej Havel (TOP09) z kandidátky SPOLU. Zakroužkovalo ho celkem 10 858 voličů.

 „Je to fantastické, nečekané, dojemné a zavazující. Velmi mě to potěšilo,“ říká Havel, který je ředitelem Gymnázia J. K. Tyla Hradec Králové. I na něj nyní čeká místo v poslanecké sněmovně. Jak vyřeší dilema mezi politikou a vedením prestižní školy zatím neřekl. „Přemýšlím o tom, zatím se s tím ještě nechci svěřovat, ale pokusím se k tomu přistoupit velmi zodpovědně a důkladně to zvážit,“ slíbil Havel.

Čtyřiatřicetiletý ředitel oblíbeného gymnázia vystudoval Učitelství pro střední školy, konkrétně kombinaci český jazyk – dějepis, ale také Sbormistrovství chrámové hudby. Poté pokračoval v doktorském studiu v oboru Historické vědy. Po studiích pracoval jako učitel na Biskupském gymnáziu Hradec Králové. Konkurz na ředitele Gymnázia J. K. Tyla vyhrál v roce 2018.

Matěj Havel se také celý život věnuje skautingu, je činný jako varhaník a člen farní rady na Pouchově. Je ženatý, s manželkou mají čtyři děti.

Na třetím místě v počtu preferenčních hlasů skončil bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), kterému dalo přednostní hlas 10 691 lidí.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Starostové a nezávislí, FB Matěj Havel

Štítky volby, preferenční hlasy, Starostové, SPOLU, TOP09, Lucie Potůčková, Matěj Ondřej Havel, ANO 2011, preferenční hlasování, návštěva, Starostové a nezávislí, Alena Schillerová, Královéhradecký kraj, Klára Dostálová, Matěj Havel, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Beránek

Hezky ty kravky utřela.

Pondělí, 11. října 2021, 00:32Odpovědět

VOLBY 2021: Nejvíc preferenčních hlasů v kraji má starostka Mladých Buků, která odmítla návštěvu ministryň ANO  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.