Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Všichni věří, že už se příští ročník závodu Skiinterkriterium uskuteční. Ten letošní se musel odpískat

Organizátoři závodu Skiinterkriterium, který se každoročně konal v Orlických horách, za sebou měli v týdnu nelehké rozhodnutí. Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci musel být 59. ročník mezinárodních závodů žactva v alpském lyžování zrušen. Všichni věří, že ten příští už se pojede.

 „Rozhodování bylo dlouhé, od konce listopadu bylo jasné, že situace není příznivá, ale chtěli jsme dát závodu šanci do poslední chvíle, jak jen to bude možné. Nakonec přišlo rozhodnutí bolestné, ale vzhledem k situaci logické a očekávané“, řekl ředitel závodu Jaroslav Křístek.

Závod Skiinterkriterium patří mezi nejstarší akci svého druhu na celém světě. V polovině ledna bylo do letošního ročníku přihlášeno šestnáct reprezentačních výběrů z celého světa. „Měli jsme přihlášeny jak tradiční lyžařské země, jako je Slovinsko, tak i ty exotičtější jako například Taiwan, jehož zástupci se tohoto závodu účastnili již v minulém roce a akce se jim moc líbila“, popsal Luboš Bäuchel, předseda organizačního výboru.

V loňském roce se závodu účastnilo 22 států

Do letošního ročníku byli přihlášeni účastníci z těchto zemí: Litva, Lotyšsko, Estonsko, Velká Británie, Belgie, Makedonie, Polsko, Slovinsko, Rumunsko, Ukrajina, Řecko, Maďarsko, Bosna a Hercegovina, Taiwan, Česká republika, Slovensko.

Loni dosáhl tento závod rekordní účasti. Na černou sjezdovku pod Zakletým se postavili reprezentanti z 22 států. „Věřím, že bychom se té rekordní účasti alespoň přiblížili, neboť hodně přihlášek obvykle chodí i třeba týden před závodem. Je to zejména pro to, že spousta zemí si teprve odjíždí své kvalifikační soutěže, na základě kterých, posílají své reprezentanty na Skíčko“, doplnil Křístek.

Skiinterkriterium mělo být slavnostně zahájeno ve čtvrtek. Včera se měli postavit závodníci na start závodu v obřím slalomu. Dnes byla v plánu disciplína slalom. „Přesto, že jsme pracovali s různými variantami a připravovali se na to, abychom splnili i poměrně přísná hygienická opatření, tak uspořádat závod v této době nebylo v prakticky možné. Mezi největší problém patřily nejisté výdaje související s testováním účastníků závodů nebo například i komplikované zajišťování víz pro závodníky ze třetích zemí“, řekl Bäuchel.

V příštím roce čeká Skiinterkriterium jubilejní 60.ročník. Všichni organizátoři a příznivci závodu si přejí, aby se mohl uskutečnit za podmínek podobných běžnému stavu. Včetně těch sněhových, které jsou teď na horách vynikající. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto skiinterkriterium.cz

Štítky skiinterkriterium, závod, Říčky v Orlických horách, zrušen, ČR, svět, Orlické hory, Slovinsko, Tchaj-wan, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Polsko, Ukrajina, Velká Británie, Řecko, Belgie, Estonsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni věří, že už se příští ročník závodu Skiinterkriterium uskuteční. Ten letošní se musel odpískat  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.