Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hackeři mají nové triky: pozor na zlodějské nabíječky, WhatsApp a propracované falešné e-maily

Vynalézavost hackerů neustále roste. Podle IT odborníků jsou jejich útoky jsou stále propracovanější a intenzita se zvyšuje. Útočníkům navíc značně nahrává neopatrnost, zbrklost a naivita lidí. Statistiky firem a institucí zaměřených na bezpečnost i Policie ČR potvrzují, že meziročně přibylo rizik až čtyřnásobně.

Zatímco ještě nedávno byla většina hackerských útoků snadno odhalitelná a podvodné e-maily bily do očí svojí špatnou češtinou, dnes už disponují vysokou mírou profesionality. Hackeři si navíc často dají práci pomocí sociálního inženýrství zjistit mnoho osobních údajů o člověku, a pak zaútočí.

„Jednu naši klientku kontaktovala přes Facebook ‚příbuzná‘ a požádala ji o pomoc. Chtěla ofotit platební kartu a následně posílat autorizační kódy transakcí. Údajně se účastnila důležité hry. Klientce až později došlo, že jde o podvod a obrátila se na policii,“ zmiňuje konkrétní případ Viktor Houška z BNP Paribas Cardif, která poskytuje pojištění hrozeb plynoucích z kyberprostoru.

Dalším častým příkladem věrohodně vypadajících podvržených emailů je příběh člověka, který obdržel emailovou zprávu, která se tvářila jako od přepravce s tím, že má zaplatit za služby. Vzhledem k tomu, že se jednalo velmi věrohodnou formu komunikace, poslal peníze a až poté zjistil, že e-mail byl podvodný.

„Tyto případy se opakovaly a k části lidí informace o těchto rizicích dorazily. Hackeři ale stále hledají nové možnosti a zkouší využít dalších, na první pohled seriózních a známých, služeb. Nejen služeb pošty a kurýrních společností, finančních institucí, ale nově také například online videoték,“ upozorňuje Ondřej Ševeček z Počítačové školy GOPAS.

Dalším novým trikem internetových podvodníků jsou v poslední době zprávy zasílané přes aplikaci WhatsApp, ve kterých podvodníci požadují pod různými záminkami uhrazení malé částky. I v tomto případě na oběti velmi dobře funguje internetový evergreen – oznámení o výhře v loterii nebo v jiné soutěži. Řada naivních nadšených příjemců pak zaplatí požadované poplatky, aby se tak dostali k výhře v soutěži, které se ale nikdy nezúčastnili.

Data z telefonu nám ale hacker může ukrást i pomocí podstrčeného nabíjecího kabelu, takzvané zlodějské nabíječky, které jsou dokonalou replikou originálu. Pokud si jej ke svému zařízení uživatel připojí, otevřete hackerovi cestu do svého mobilu a dobíjení zdarma tak může skončit například vysátím bankovního účtu.

Podle IT odborníků je řešením především osvěta. „Pokud člověk má solidní povědomí o základních pravidlech online bezpečnosti, a navíc sleduje aktuální informace o nových hrozbách, pak může sám identifikovat naprostou většinu podvržených e-mailů a při sebemenším podezření si před otevřením neváhá ověřit jeho pravost,“ říká Ondřej Ševeček.

Na zdravý rozum také apeluje Policie ČR. „Klíčové je si všechny informace ověřit dříve, než lidé pošlou „kamsi na účet“ své peníze. Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet. A žádné výše uvedené informace si volně neukládejte ve svém počítači,“ apeluje policejní mluvčí Lucie Konečná.

Mnoho lidí navíc situaci hackerům značně ulehčuje. „Téměř čtvrtina zaměstnanců podle průzkumu připouští, že často odkládá a zdržuje aktualizace softwaru na svých pracovních počítačích a dalších zařízeních,“ upozorňuje odborník na bezpečnost Michal Merta.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Rajiv Kumar | Zdroj ASPEN, Policie ČR

Štítky hackeři, zloděj, nabíječka, telefon, WhatsApp, e-mail, peníze, hacker, Policie České republiky, Facebook, BNP Paribas, GOPAS, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hackeři mají nové triky: pozor na zlodějské nabíječky, WhatsApp a propracované falešné e-maily  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.