Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Začínal u vážné hudby a skončil u rocku. S kapelou Elán obletěl za měsíc celou zeměkouli

Willy Fog zvládl cestu kolem světa za osmdesát dní, Michal Čimera z Náchoda ji musel stihnout za osmadvacet. Jako manager a producent hudební skupiny Elán, s ní obletěl v rámci turné v takto krátkém čase celou zeměkouli. Zařizoval i koncert na Letné, která byla zcela zaplněna, ale také v newyorské Carnegie Hall, kde bylo vyprodáno. Nejen proto je naším (ne)obyčejným.

Hudbu má Michal Čimera rád a zajímala ho už odmala. Svoji pracovní kariéru managera, ale začínal s úplně jiným žánrem, vážnou hudbou. Jeho prvními partnery v hudební branži byli Štěpán Rak a Alfréd Strejček s programem Vivat Comenius. „Byl to úžasný program s překrásnou muzikou a recitací. Stalo se to, že můj první koncert nebyl nikde jinde, nežli ve Španělském sále pražského hradu. Byl to začátek devadesátých let a doba tomu přála,“ vzpomíná na své začátky. S tímto programem dokonce vycestovali i do Ameriky za krajany.

Vážnou hudbu vystřídalo období folku a započala spolupráce s Žalmanem, skupinou Devítka, a spolu s nimi začal i pravidelný rozhlasový pořad o folku Sluníčko. Pro Michala Čimeru je ale vášní rocková muzika a s tou také rozhodně nešlápl vedle. V roce 1997 se seznámil s Jožo Rážem. „Tehdy zrovna nebyla skupina Elán úplně na topu. To mě, jako vyznavače elánovské hudby a textů, chladným nenechávalo. A tak se narodilo přátelství a spolupráce,“ říká s úsměvem.

Po několika prvních společných koncertech vznikla kapele Elán nechtěná, ale nucená pauza. Jožo Ráž skončil po těžké dopravní nehodě na dva měsíce v kómatu. „S Vašo Patejdlem jsme pauzu vyplňovali třeba i rozhlasovým pořadem SmeTu. Ten jsme organizovali i moderovali. Každý týden jsme tak pro posluchače českých rádií představovali slovenské umělce. Pořad vysílalo okolo deseti rádií po republice a pár let jsme i touto formou udržovali kontakt s fanoušky,“ vysvětluje.

„Koncert Michaela Jacksona na Letné byl pro mě osudovým. Ta atmosféra davu mě nadchla a tehdy, tam na místě, jsem svým přátelům pověděl, že se sem se jednou vrátím. No a povedlo se.“

Psal se rok 2003 a Michalovi Čimerovi a jeho kolegovi se podařil parádní kousek. Na pražské Letné zorganizovali koncert kapely Elán. Tehdy sem dorazilo skoro osmdesát tisíc návštěvníků. Zařídit vše potřebné bylo velice intenzivní. „To celé jsme organizovali ve dvou lidech a ti organizovali následně týmy dodavatelů od techniky přes občerstvení a propagaci až třeba po toalety. Zajímavé bylo získat všechna povolení, protože na Letné předtím byla Madona a Jackson. Mně nikdo nevěřil, že to myslím vážně. Šanci dávaly různé průzkumy, podle kterých mělo přijít osmnáct až dvacet tisíc návštěvníků. My tomu ale věřili a no nakonec to prostě jen vyšlo. Natočili jsme z toho i DVD, které je již historické. Po Elánu už nikdo na Letné nevystupoval a nikdy ani nebude,“ říká s nadšením.

Kapela Elán na Letné

Z Letné do Carnegie Hall

O čtyři roky později domluvil koncert Elánu v Carnegie Hall v New Yorku, kde vystupují i slavní umělci. Vyprodaný sál byl plný Čechů a Slováků, kteří v Americe žijí. „Jak rád říkával Karel Gott, já tam byl dvakrát, ale vy jste zanechali větší stopu,“ vzpomíná na slova dvaačtyřiceti násobného slavíka.

Michal Čimera byl od roku 1999, kdy se stal managerem, na všech koncertech skupiny Elán. Nejnáročnější bylo turné v roce 2001, kdy absolvovali Cestu kolem světa za osmadvacet dní. „Opravdu jsme celou zeměkouli obletěli. Hrálo se po Americe i Austrálii, a po návratu následovalo turné jednatřiceti koncertů po Československu. To bylo náročné.“

Z cestování s kapelou má spousty zážitků. Když absolvovali onu „Cestu kolem světa“ nestačili se divit tomu, co se událo na letišti při cestě do Austrálie. „Kytarista Jano Baláž, tehdy čerstvý padesátník, si na hraniční kontrole do Austrálie nasadil brýle a přešel bez větší kontroly přes diplomatickou přepážku. Vtip je v tom, že kontroly do Austrálie byly velice pečlivé a my všichni ostatní jsme byli prověřování a očišťování, včetně bot od případné zeminy, více jak dvě hodiny,“ vypráví s úsměvem.

Létání jako koníček

„Vozil jsem i kapelu po koncertech. Krásné bylo jednou na letišti v Hradci Králové, kdy jsme po přistání zajeli až za podium a z letadla se šlo na vystoupení.“

Michal Čimera je milovníkem létání a baví ho mít hlavu oblacích. I proto si udělal pilotní průkaz a létá s letadlem. „I toto, jako ostatně většina koníčků, se občas stává povoláním,“ vysvětluje. Podle jeho slov jde i o jakýsi osobní adrenalin.

Když je pevně nohama na zemi, rád vaří a především griluje. „No, který chlap ne, že? A na to si čas vždy najdu. Nejlépe s přáteli a rodinou.," zakončuje náš rozhovor. 

Životní krédo Michala Čimery : „Žij a nech žít. A když už žít, tak pro věci, pro které se dá i zemřít."

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Michala Čimery

Štítky Michal Čimera, Náchod, manager, producent, Elán, létání, rock, vážná hudba, Carnegie Hall, Letná, hudební skupina, koncert, klasická hudba, cesta kolem světa, turné, Austrálie, Michael Jackson, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začínal u vážné hudby a skončil u rocku. S kapelou Elán obletěl za měsíc celou zeměkouli  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.