Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Všichni mi neustále děkovali, říká Pavel, který daroval plazmu s protilátkami na covid

Jednou z nejžádanějších látek světa je momentálně krevní plazma člověka, který v minulých týdnech prodělal onemocnění covid-19. My jsme vyrazili na odběr se čtenářem Pavlem z Hradce Králové, jehož plazma teď pomáhá těžce nemocným.

„Když jsem se do fakultky objednával na testy, paní mi v telefonu děkovala. To samé se odehrávalo při testovacím odběru i o 14 dní později, kdy jsem byl plazmu darovat,“ popisuje čtyřicetiletý Pavel překvapeně. To, že daruje plazmu s protilátkami, bere jako samozřejmost. V minulosti chodil také pravidelně darovat krev.

Pavel prodělal covid-19 se středně těžkým průběhem. „Měl jsem vysoké horečky a v prvních dnech jsem nebyl schopný vstát z postele,“ popisuje. 14 dní po prodělání covidu šel do Fakultní nemocnice Hradec Králové na testovací odběr, který měl ukázat, zda vůbec může krevní plazmu darovat.

„Nejprve odebereme vzorek krve na zjištění protilátek proti koronaviru a vyšetříme, zda splňují kritéria dárcovství,“ uvedl primář Transfuzního oddělení FN HK Vít Řeháček. Osoby s vysokou hladinou protilátek jsou pak za jeden až tři týdny vyzváni k vlastnímu odběru plazmy pro léčbu pacientů.

Pavla nakonec pozvali po 14 dnech. Odběr mu zabral zhruba 45 minut. „Dozvěděl jsem se, že moje plazma půjde k pacientovi hned druhý den, protože dárců je málo a pacientů stále hodně,“ říká Pavel a dodává, že doufá, že bude moci darovat plazmu alespoň ještě jednou. Vyléčení dárci to většinou stihnou maximálně třikrát, pak už v krvi nemají dostatek protilátek. Plazmu je totiž možné darovat maximálně jednou za 14 dní.  

Už brzy v novém

Odběry dočasně probíhají v prostorách pavilonu prof. Bašteckého, ale v průběhu prosince se otevře nová budova Transfuzního oddělení FN. Do areálu za zhruba 140 milionů korun se tak možná Pavel podívá už při svém dalším odběru.

Kdo může darovat?

„Transfuzní oddělení hledá dárce ve věku 18 až 65 let s trvalým pobytem v ČR a platným zdravotním pojištěním, kteří se v poslední době již uzdravili z infekce covid-19. Dalším podmínkou je, že zájemce o dárcovství nikdy nedostal transfuzi a u žen, že nebyly těhotné,“ uvádí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Dárce byl měl vážit mezi 50 a 130 kily, nebýt v posledních měsících očkovaný nebo nemít za posledních šest měsíců nový piercing nebo tetování.

Na bůček k večeři zapomeňte

S dárcovstvím se pojí také mírná dieta. Den před odběrem a v den odběru by se dárce měl vyhnout tukům. Neměl by jíst tučné maso, paštiky, mléčné výrobky, omáčky nebo zahušťované polévky. Vyhnout by se měl také sladkostem nebo alkoholu. Naopak velmi žádoucí je voda – den před odběrem by měl dárce vypít alespoň tři litry, v den odběru minimálně dva litry.

Finanční odměnu nečekejte

Za odběr plazmy i krve transfuzní oddělení nabízí dárcům zdarma tekutiny a pečivo. Fakultní nemocnice také proplácí parkovné v areálu a jízdné veřejné dopravy z místa bydliště do nemocnice a zpět. Finanční odměnu Transfuzní oddělení FN HK stejně jako ostatní nesoukromá zařízení záměrně odmítá.

„Bezpříspěvkový dárce není finančně motivován k odběru, tudíž nemá tendenci zamlčet důležitá fakta o svém zdravotním stavu, která zvyšují riziko poškození jak jeho samotného, tak i příjemce," argumentoval Vít Řeháček pro server Aktuálně.cz. „V komerčních plazmaferetických centrech, která poskytují finanční úhradu při odběru, je významně vyšší záchyt hepatitidy C než u dárců v nemocničních zařízeních transfuzní služby, kde se odebírají krev a krevní složky bezpříspěvkově," dodává.

Na otázku, zda očekával nějakou finanční odměnu za svou plazmu s protilátkami, Pavel jen překvapivě vytáhl obočí. „Vždyť bych z toho pak ani nemohl mít dobrý pocit, že jsem někomu pomohl,“ říká.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky koronavirus, pomoc, dárce, zdravotnictví, plazma, protilátky, krev, COVID-19, protilátka, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni mi neustále děkovali, říká Pavel, který daroval plazmu s protilátkami na covid  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.