Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nakažených lidí s HIV v Čechách rapidně přibývá. V rámci Evropského testovacího týdne se lidé můžou bezplatně vyšetřit

Závěr letošního listopadu se opět ponese v duchu podpory testování na infekci HIV a žloutenky typů B a C. A rozhodně to není od věci. V České republice totiž klesá počet testů provedených na vlastní žádost. Do Evropského testovacího týdne se po roce opět zapojí i Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem a spolu s ním i více než stovka organizací z celé Evropy.

„Otevřeno má všech devatenáct HIV/AIDS poraden v 9 krajích,” uvádí MUDr. Daniela Fránová, která poradny HIV/AIDS na zdravotním ústavu vede. „Testování samozřejmě probíhá po celý rok, ale právě Evropský testovací týden a následující Světový den AIDS je dobrou příležitostí, jak testování připomenout,” doplňuje Fránová. Aktuální statistika totiž prozrazuje, že počet testů provedených na vlastní žádost totiž už dva roky po sobě klesá. Osob, žijících s infekcí HIV přitom v České republice stále přibývá.

„Samotné testování je jednoduchý a krátký proces, zájemce o test se v ordinaci zdrží asi patnáct minut,“ pokračuje Fránová a dodává, pro koho je testování určené: „Nechat se otestovat může každý, kdo byl v minulosti vystaven riziku infekce HIV – zejména prostřednictvím nechráněného pohlavního styku nebo kontaktu s infikovanou krví při injekčním užívání drog.“

Právě testování je přitom jedinou cestou, jak infekci HIV odhalit – a právě včasná diagnostika má zásadní význam pro účinnou léčbu. Ta může zajistit srovnatelnou kvalitu života HIV pozitivních osob jako u osob neinfikovaných, zároveň zabraňuje dalšímu šíření nemoci. To je v České republice na vzestupu. V letošním roce k datu 30. září 2019 přibylo 181 nově diagnostikovaných HIV pozitivních, což je o necelou dvacítku více než za stejné období v loňském roce.

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem provozuje 19 poraden HIV/AIDS v 18 městech a 9 krajích ČR. Přehled otevírací doby a časů pro testování během Evropského testovacího týdne 2019 je přiložen v samostatné tabulce níže.

V Hradci Králové se můžete nechat testovat v Habrmannově 154 ( U KHS) ve čtvrtek od 8:30 do 12 hodin. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj Statutární město Hradec Králové

Štítky HIV, nemoc, Evropský testovací týden, Hradec Králové, Česko, infekce, AIDS, Ústí nad Labem, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených lidí s HIV v Čechách rapidně přibývá. V rámci Evropského testovacího týdne se lidé můžou bezplatně vyšetřit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.