Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Archeopark Všestary otevře v sobotu 15. května. Přístupný bude jenom o víkendech

Archeopark Všestary na Královéhradecku otevře v sobotu 15. května, do konce června bude v provozu o víkendech. Pro návštěvníky bude připravena nová výstava, která přiblíží výrobu kamenných nástrojů v období pravěku. Archeopark dětem nabídne novou naučnou stezku ve venkovní částí areálu. První větší událostí bude 10. a 11. července v programu Dny živé archeologie akce nazvaná Římané a Keltové.

"Pokud to situace dovolí, tak v červenci a v srpnu bude otevřeno už tradičně, tedy kromě pondělí. Návštěvníci si v létě budou moci vyzkoušet výrobu kamenných broušených nástrojů," řekl dnes ředitel všestarského archeoparku Radomír Tichý.

Archeopark Všestary připravuje rozšíření stálé expozice, včetně stavebních úprav, odhadované náklady jsou 17 milionů korun. Investorem projektu bude Královéhradecký kraj, který je spoluzakladatelem archeoparku a bude se snažit získat dotaci. Projektová dokumentace je hotová, pokračuje řízení o stavebním povolení. Projekt by se mohl začít uskutečňovat letos.

Expozice bude mít tří hlavních částí. Cílem je představit jednak výsledky archeologických výzkumů ze stavby dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří, potom expedice Monoxylon hradeckých experimentálních archeologů a také výsledky jejich experimentů vedoucí k poznání technologie výroby kamenných nástrojů mladší a pozdní doby kamenné. Experimentální archeologové se v archeoparku snaží také dokázat, že v neolitu a v eneolitu byli lidé schopni primitivními nástroji provrtat žulu a vyrábět vrtané kamenné sekery.

Projekt počítá s přestavbou budovy bývalého skladu archeologického materiálu, kde vzniknou nové výstavní prostory například pro expozici o námořních expedicích Monoxylon. V areálu by měly být trvale vystaveny ručně dlabané čluny expedic Monoxylon, které v uplynulých letech hradečtí experimentální archeologové podnikli v různých částech Středomoří. Výrazně se rozšíří kapacita kinosálu využívaného i pro přednášky. Vzniknou také dvě nové dílny pro školní exkurze. Hlavní budova i dosavadní expozice zůstanou beze změn.

Námořní expedice Monoxylon pod vedením Tichého si daly za cíl přispět k poznání o šíření raných zemědělských kultur ve Středomoří. Poslední se uskutečnila předloni a trasa vedla z pevninského Řecka z Attiky na Krétu. Navázala na námořní výpravy hradeckých experimentálních archeologů v dlabaných člunech z let 1995 a 1998.

Zřizovatelem archeoparku je Královéhradecký kraj spolu s Univerzitou Hradec Králové. Kraj ročně přispívá na provoz archeoparku více než dvěma miliony korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archeopark Všestary

Štítky ČR, archeologie, vzdělání, koronavirus, Všestary, Královéhradecký kraj, Radomír Tichý, výroba, projekt, Středomoří, Univerzita Hradec Králové, Řecko, Kréta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeopark Všestary otevře v sobotu 15. května. Přístupný bude jenom o víkendech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.