Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další čapí hnízdo pod dohledem webkamer. Nově můžeme pozorovat komín na pivovarském komíně v Trutnově

Webkamera u čapího hnízda na komíně v Bohuslavicích se stala v posledních letech fenoménem. Online přenos přímo z ptačího hnízda sledovalo několik tisíc lidí. Nově budeme moct sledovat další čapí hnízdo. Nové kamery jsou na jednačtyřicet metrů vysokém komíně pivovaru Krakonoš v Trutnově.

Kameru, která bude živě přenášet dění přímo z hnízda, naistalovala na komín společnost HD internet. „Vidět v přímém přenosu, jak se čápi radují, je nezapomenutelný zážitek,“ řekla pro portál Trutnovinky jednatelka společnosti Veronika Fišerová. Podle jejich slov si lidé zaslouží vidět Trutnov z výšky.  

Kamera na pivovarském komínu je už v provozu, živé vysílání je možné sledovat na portálu YouTube.com. Provozovatel webkamery do popisku pod video připojil i upozornění. Podle jeho slov se mohou diváci stát svědky znepokojivých událostí. „Může jít o agresi mezi čápy, útok dravce či úmrtí mláděte,“ píše. Kamera prozatím funguje ve zkušebním provozu, už nyní ale přenáší obraz v reálném čase.  

 

Sledování čápů v Bohuslavicích se stalo fenoménem 

Online sledování čápů v Královéhradeckém kraji není žádná novinka. Už přes dva roky jsou webové kamery ve hnízdě na komínu v Bohuslavicích. Sem se pravidelně vrací Bohunka s Bohoušem. „Právě Bohunka se na komín podniku Kara přesunula z komína pivovaru Krakonoš, kde naposledy vyvedla čápata v roce 2017,“ vysvětlil meteorolog Tomáš Prouza. 

Hnízdo, které sledují kamery 24 hodin denně se stalo populárním i za hranicemi okresu. Návrat čapí dvojice každoročně sleduje několik tisíc lidí. Hnízdo má dokonce i svoje vlastní webové stránky. Na nich je počítadlo, kdy se ptáci do Bohuslavic vrátí. Letos se s tím počítá někdy na konci tohoto měsíce.  

Bohuslavické hnízdo je ve výšce 31 metrů a od roku 2014 se v něm (každým rokem) narodilo minimálně jedno mládě; v roce 2014 dvě čápata, 2015 jedno čápě, 2016 dvě čápata, 2017 tři čápata, 2018 tři čápata a v roce 2019 dokonce čtyři čápata. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloš Šálek

Štítky Trutnov, komín, webkamera, online, čáp, sledování, fenomén, Bohuslavice, živé vysílání, hnízdo, Pivovar Krakonoš, YouTube, Tomáš Prouza, KARA Trutnov, videokamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další čapí hnízdo pod dohledem webkamer. Nově můžeme pozorovat komín na pivovarském komíně v Trutnově  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.