Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ptačí budky v Trutnově mají úspěch. Město pořídí další

Trutnov před rokem naistalovalo po městě 67 nových ptačích budek. Většina z nich je stále využívána, a dokonce se do města vrací ubývající druh ptáků. Radnice se proto rozhodla v projektu pokračovat. Nainstaluje tak nové budky.

Nové budky byly rozmístěny na Lipovém náměstí, Náměstí Osvoboditelů, v ulici Na Lukách, na Úpském nábřeží, v okolí městského úřadu, ve Zvonkové ulici a na Horním Předměstí. Po skončení hnízdní sezóny 2020 byly všechny budky zkontrolovány a vyčištěny. Radnice má nyní k dispozici vyhodnocení úspěšnosti projektu.

„Odborníci sledovali obsazenost jednotlivých typů budek, zda je obydlili ptáci, savci či blanokřídlý hmyz. Druhy ptáků identifikovali podle typu použitého hnízdního materiálu, vývržků, vajec, peří nebo uhynulých mláďat. Máme obrovskou radost, že využitelnost dosáhla 91 procent,“ říká Vendula Kasperová, vedoucí Odboru životního prostředí.

Ptactvo během roku využívalo 61 budek, pouze šest jich zůstalo neobydlených. Mezi jejich nejčastější osadníky patřily sýkora koňadra, sýkora modřinka, vrabec polní, sýkora uhelníček a rehek zahradní. „Zajímavostí určitě je vyšší zastoupení ubývajícího druhu vrabce polního. Nejvíce se dařilo v lokalitě Horního Předměstí a na náměstí Osvoboditelů, kde se úplně ve všech budkách našla dokončená ptačí hnízda,“ dodává Kasperová.

Podle odborníků se v jiných městech obsazenost budek pohybuje kolem 50 procent, v Trutnově je to zhruba 95. „V tomto projektu budeme pokračovat a po městě rozmístíme další budky. Už teď máme vytipované lokality na Bojišti a na Šestidomí,“ říká starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky ptáci, budka, Trutnov, projekt, rozšíření, ptactvo, příroda, ptačí budka, Horní Předměstí, ODS, Luka, Lipové náměstí, Ivan Adamec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Spousta

Proboha "ten češtin" Hned první věta. Tak buď Trutnov INSTALOVAL, nebo MĚSTO Trutnov INSTALOVALO. Co vy na to ??

Čtvrtek, 28. ledna 2021, 09:14Odpovědět

Ptačí budky v Trutnově mají úspěch. Město pořídí další  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.