Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Létáte s dronem? Začnou platit nová přísnější pravidla pro jejich provozování

Nejen v ČR, ale i v celé Evropské unii začínají platit od 31. 12. 2020 nová pravidla pro provozování dronů. A platit budou nejen pro nově prodané, i dříve nakoupené stroje. Pravidla se vztahují také na letecké modely a zahrnují všechny letadla bez pilota.

Provoz dronů se dle nových pravidel řadí do následujících kategorií:
Otevřená - Základní kategorie provozu umožní provozovat dron i bez předchozího povolení úřadu, jakkoli s řadou omezení a požadavků, např. na hmotnost dronu, způsob letu nebo proškolení pilotů.
Specifická – Střední kategorie provozu umožní, po posouzení Úřadem pro civilní letectví (ÚCL), provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie.
Certifikovaná - Nejpřísněji regulovaná, kategorie je zamýšlena spíše pro sofistikovaný provoz do budoucna.

Nově se drony klasifikují do tří kategorií a je nutná registrace provozovatele na webu Úřadu civilního letectví, kde provozovatel obdrží registrační číslo a jím označí všechny své drony. Nová pravidla odpovídají na dění v tomto dynamicky se rozvíjejícím odvětví.

„Nový systém se zavádí především kvůli zvýšení bezpečnosti i zpřehlednění provozu a důležité je, že platí pro všechny členské státy EU stejně. Registraci a školení zpřístupňujeme provozovatelům online a pokračujeme tak dalším krokem v postupné digitalizaci agend Ministerstva dopravy,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Nová pravidla v oblasti dronů se budou týkat řádově desítek tisíc pilotů či provozovatelů i samotných dronů a leteckých modelů. Mezi největší změny patří registrace a rozdělení provozu dronů do tří kategorií – otevřená, specifická a certifikovaná. Liší se mírou regulace a požadavků na provozovatele/piloty dronů.

„Registrace bude zpřístupněna na webu Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) v pátek 4. 12. v 12.00. Bude se v nějaké míře týkat většiny u nás provozovaných strojů, mimo těch, které váží méně než 250 g a nemají kameru či hraček pro děti do 14 let,“ informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Plzen.eu / SITMP

Štítky drony, provoz dronů, pravidla, registrace, ministerstvo dopravy, dron, Evropská unie, Úřad pro civilní letectví, Česko, Ministerstvo dopravy České republiky, Karel Havlíček, František Jemelka, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Létáte s dronem? Začnou platit nová přísnější pravidla pro jejich provozování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.