Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VAROVÁNÍ METEOROLOGŮ: Přes východní Čechy se znovu prohání silný vítr. Na Sněžce měl rychlost 223 km/h

, aktualizováno 23. února 2020, 22:28

Na Sněžce řádí orkán. Vítr tu měl ve 22:00 rychlost 223 km/h. Výstraha před silným větrem platí až do zítřejší 4. hodiny ranní. Vlaky v důsledku špatného počasí nabírají zpoždění. Kvůli dešti stoupají i hladiny řek. V obci Vestřev na Trutnovsku, vystoupalo Labe na 2. stupeň povodňové aktivity.

V nárazech vítr dosahuje rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Na horách je ale podstatně silnější. Na Sněžce byla naměřena i rychlost 223 km/h. To je vyšší, než při bouři Sabine. Ta se prohnala Českou republikou před dvěma týdny a měla rychlost 198 km/h .

Česko se potýká s větrem už zhruba dva týdny. Minulý týden způsobila v republice velké škody bouře Sabine. Ta podle pojišťoven způsobila škody téměř za miliardu korun. Po této bouři, měl vítr minulé pondělí v nížinách rychlost až 100 kilometrů za hodinu a na Sněžce v nárazech dokonce až 198 kilometrů za hodinu.

Vlaky musí jezdit až do půlnoci pomaleji

Kdo jedete vlakem, počítejte se zpožděním v úsecích :

  • Broumov- Starkoč
  • Jaroměř- Pardubice hlavní nádraží
  • Trutnov hlavní nádraží- Jaroměř
  • Chlumec nad Cidlinou- Trutnov hlavní nádraží
  • Turnov- Hradec Králové hlavní nádraží

 „Z důvodu zavedení bezpečnostních pomalých jízd Správou železnic, s.o. může docházet ke zpoždění vlaků 5 - 60 min. Z tohoto důvodu může docházet k operativnímu odříkání vlaků osobní dopravy, aby se zmírnil negativní vliv pomalých jízd na vlaky osobní dopravy,“  je uvedeno na webu Českých drah.

Stoupají hladiny řek

Kvůli vydatnému dešti a odtávání sněhu na horách stoupají hladiny řek. 1.stupeň povodňové aktivity je na Mumlavě v Harrachově, na Kamenici v Plavech, na Úpě v Horním Starém Městě, na Labi ve Špindlerově Mlýně, nebo na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří. Řeka neustále stoupá a je těsně pod hranicí 2. stupně povodňové aktivity. Na 2. stupeň už ale dosáhlo Labe v obci Vestřev na Trutnovsku. Jeho hladina se stále zvedá.

Výstraha před povodňovou bdělostí, platí od dnešní 18. hodiny, až do zítřejší půlnoci. Z východních Čech, platí pro Trutnovsko, Vrchlabsko, Náchodsko a Dobrušsko. Výstraha se ale týká i částí Libereckého a Pardubického kraje.

V terénu jsou opět hasiči

Hasiči z Královéhradeckého kraje, už mají  v souvislosti s výstrahami desítky výjezdů. Odstraňovali popadané stromy a větve. Vyjížděli i k ucpáné kanalizaci a zatopeným prostorům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky Silný vítr, Sněžka, Sabine, meteorologové, povodňová aktivita, ČD, vlaky, vichřice, Východní Čechy, Labe, okres Trutnov, Vestřev, bouřka, hlavní nádraží, Storm Ciara, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VAROVÁNÍ METEOROLOGŮ: Přes východní Čechy se znovu prohání silný vítr. Na Sněžce měl rychlost 223 km/h  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.