Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavba pavilonu kliniky infekčních nemocní v Hradci Karlové má zelenou

Fakultní nemocnice v Hradci Králové (FNHK) získala od vedení Královéhradeckého kraje souhlas s výstavbou nového pavilonu kliniky infekčních nemocí. Souhlas od kraje nemocnice potřebuje, aby mohla projekt nové kliniky za více než 600 milionů korun zaregistrovat na ministerstvu zdravotnictví. To by pak podle kraje případně stavbu financovalo. Stanoviskem rady kraje se budou zabývat ještě krajští zastupitelé.

"Nová infekční klinika není v konfliktu s aktualizovanou koncepcí zdravotnictví Královéhradeckého kraje, a kraj proto její výstavbu podporuje," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Nemocnice předpokládá, že novou kliniku zprovozní v roce 2025.

Klinika infekčních nemocí je podle Cabicara jediné lůžkové infekční pracoviště v kraji, a v rámci zdravotní péče je tak nezastupitelná. "Zajišťuje hospitalizaci nemocných s přenosnými chorobami, u kterých izolaci nařizuje zákon, a v případě potřeby poskytuje péči i pro pacienty ze sousedního Pardubického kraje," uvedl.

Současná budova infekční kliniky vznikla ve 30. letech minulého století a je zastaralá. Nová klinika by měla zajistit komplexní nemocniční i ambulantní péči o nemocné s infekčními chorobami včetně intenzivní péče. Stavba budovy infekční kliniky je plánovaná na pozemku v areálu nemocnice, který byl původně určen pro výstavbu kliniky tradiční čínské medicíny. Osmipatrový objekt by měl mít tvar trojbokého hranolu se zaoblenými rohy.

Stavba kliniky infekčních nemocí je součástí vládního Národního investičního plánu pro roky 2020 až 2050. V nemocnici se v následujících 30 letech počítá s investicemi za 5,7 miliardy korun, peníze mají být použity na opravy, stavbu nových pavilonů i nákup přístrojového vybavení.

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky ČR, stavby, správa, nemocnice, Královéhradecký, klinika, pavilon, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Aleš Cabicar, TOP 09, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba pavilonu kliniky infekčních nemocní v Hradci Karlové má zelenou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.