Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podmínky pro lyžování se trochu zlepšily. Do skiareálů vyrazily tisíce lidí

V Krkonoších a v Orlických horách o víkendu lyžovaly desítky tisíc lidí. Lyžaře do hor lákalo slunečné inverzní počasí. Hlavní střediska nabízejí pro lyžování velmi dobré podmínky. Na sjezdovkách leží od 20 do 80 centimetrů technického sněhu. Mrazivé počasí minulých dní umožnilo vlekařům zasněžování svahů, a tak v sobotu otevřeli další sjezdovky.

Lidé za slunečného počasí zaplnili i hřebeny Krkonoš. Vydali se na ně běžkaři, skialpinisté, pěší i cyklisté na kolech do sněhu zvaných fatbike. Na lanovku na Sněžku se už dopoledne čekalo desítky minut, fronta byla i na párek v bufetu Na rozcestí. Parkoviště v hlavních střediscích byla plná. Lidé mířící do Pece pod Sněžkou museli auto odstavit na okraji silnice mezi Velkou Úpou a Pecí.

SkiResort Černá hora - Pec v sobotu zahájil provoz ve středisku Svoboda nad Úpou a v areálu Černý Důl otevřel sjezdovku Špičák. Již v pátek se lyžařům otevřela sjezdovka Bönischovy Boudy v Černém Dole a ve Velké Úpě se od pátku lyžuje i na sjezdovce Modřín. Celkem ve střediscích SkiResortu lyžovalo o víkendu zhruba 18 tisíc lidí.

"Otevření dalších sjezdovek a šestého areálu SkiResortu bylo možné díky příznivému mrazivému počasí, které jsme využili k zasněžování. Ještě týden zbývá do začátku jarních prázdnin. V následujících všedních dnech tak budou sjezdovky ještě stále volnější," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Ve SkiResortu mohou lyžaři využít 39 kilometrů sjezdovek, na kterých leží průměrně 40 centimetrů sněhu. Denně je otevřené večerní lyžování v Peci pod Sněžkou na Javoru a na Protěži v Janských Lázních.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn leží na sjezdovkách až 65 centimetrů sněhu a otevřeno je 19 kilometrů sjezdových tratí. Od soboty Špindlerovští zahájili denní večerní lyžování na sjezdovce Hromovka. Ve Svatém Petru vlekaři pracují na zasněžení sjezdovky Hřiště a Velkého hanku.

V Říčkách v Orlických horách v sobotu skončily mezinárodní lyžařské závody mládeže Skiinterkriterium, kvůli kterým byla uzavřena černá sjezdovka. Dnes byl již areál bez jakéhokoliv omezení. "K dispozici máme tři sjezdové tratě. Jezdíme za ceny vedlejší sezony. Běžecké stopy jsme upravili v sobotu v rozsahu Homole až Panské pole," uvedl šéf střediska Jan Duffek. V Říčkách je na sjezdovkách od 30 do 80 centimetrů sněhu. V sousedním Deštném v sobotu skončil extrémní čtyřdenní závod psích spřežení, který však provoz na sjezdovkách nijak neomezil.

V Pardubickém kraji nabízejí nejlepší lyžování areály Buková hora a Dolní Morava. Na Bukové hoře je otevřeno pět z osmi kilometrů sjezdovek s 30 až 60 centimetry sněhu. "Mrazivé počasí nám umožnilo zasněžovat. V příštím týdnu bychom chtěli otevřít v celé délce sjezdovku Heroltická," řekl mluvčí areálu Petr Toman. Víkendová návštěvnost podle něj byla přes 3000 lidí. Areál Dolní Morava nabízí v současnosti 8,5 z 10,4 kilometru sjezdových tratí, všechny vleky a lanovky jsou v provozu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, Pardubický, sjezdovka, lyžování, Krkonoše, Orlické hory, Pec pod Sněžkou, Velká Úpa, Dolní Morava, Říčka (přítok Litavy), jarní prázdniny, Buková hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky pro lyžování se trochu zlepšily. Do skiareálů vyrazily tisíce lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.