Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli kauze poškozeného dítěte v Rychnově klesl počet porodů

V nemocnici v Rychnově nad Kněžnou, jako v jediném zařízení Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, loni klesl počet porodů. Podíl na tom má případ novorozence se streptokokovou infekcí, vyplynulo z vyjádření zástupců holdingu, pod který krajské nemocnice spadají.

V krajských nemocnicích se loni narodilo 3104 dětí, o 32 více než v roce 2018. Při 16 porodech se narodila dvojčata, novorozených chlapců bylo 1632, dívek 1472.

V Rychnově se loni narodilo 537 dětí, o 36 méně, než v roce 2018. Přišlo tu na svět 291 chlapců a 246 dívek. "Na snížení počtu porodů v Rychnově nad Kněžnou se bohužel podílela podzimní mediální kauza, neoprávněně namířená proti nemocnici, která na několik týdnů oslabila důvěru rodiček," uvedla Ivana Urešová, ředitelka Oblastní nemocnice Náchod, pod kterou rychnovská nemocnice spadá.

Personál porodnice rychnovské nemocnice, kam záchranná služba rodičku vezla nejdříve, podle ministerské kontroly hrubě porušil předpisy tím, že ženu nevyšetřil a poslal ji rovnou do jiného zdravotnického zařízení. Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí. Děvčátko po porodu 8. června loňského roku v pardubické nemocnici dostalo opožděně antibiotika proti nákaze a má vážně poškozené zdraví. Předtím ženu nepřijala po rychnovské nemocnici ani Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Vedení hradeckého kraje i holdingu závěry prošetřování kritizovalo. Podle vedení kraje neměl postup rychnovské nemocnice příčinnou souvislost s tím, co se stalo v Pardubicích.

Nejvíce porodů z krajských nemocnici měla loni nemocnice v Náchodě, kam přijelo porodit 957 žen, o šest více než předloni. Narodilo se tam 963 dětí, z toho šestery dvojčata, 515 chlapců a 448 dívek. Jičínská porodnice měla vloni 911 porodů, tedy o 19 více než v předchozím roce. Přišlo tam na svět 437 chlapců a 476 dívek, dvakrát se narodila dvojčata. Trutnovská porodnice loni provedla 683 porodů, o 44 více než v roce 2018. Narodilo se tam osmkrát dvojčata, 350 chlapců a 341 dívek. Novorozenecké oddělení Oblastní nemocnice Trutnov se také postarala o tři děti narozené v domácnosti.

Děti na svět přicházely nejčastěji přirozenou cestou, počet císařských řezů v krajských porodnicích byl vloni 569, tedy o 18 procent z celkového počtu porodů. Nejčastějšími jmény pro novorozence jsou Eliška, Jan, Anna, Jakub, Tereza, Matěj, Tomáš nebo Ema.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, nemocnice, porodnost, Královéhradecký, porod, Rychnov nad Kněžnou, infekční onemocnění, Královéhradecký kraj, Ivana Urešová, Oblastní nemocnice Náchod, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Pardubická krajská nemocnice, Oblastní nemocnice Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli kauze poškozeného dítěte v Rychnově klesl počet porodů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.