Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Jak jste spokojeni s výsledkem voleb?

Komunální volby a výběr nových zastupitelů má Královéhradecký kraj za sebou. V současné době bude probíhat vyjednávání o sestavování nových vládnoucích koalic. Například v Hradci Králové budeme mít přesnější představu ve čtvrtek. Jak jste spokojeni s výsledkem voleb v Královéhradeckém kraji?

Volební účast v Královéhradeckém kraji se zastavila na 47 procentech. V globálním měřítku vyhrálo KDU-ČSL, které získalo celkem 108 mandátů. Na druhém místě je ODS s rovnou stovkou mandátů a na další pozici Sdružení STAN a NK s 96 mandáty. Hnutí ANO je na čtvrtém místě s osmdesátkou mandátů.  

Ani z pohledu okresů v Královéhradeckém kraji hnutí ANO nevyhrálo. Na Trutnovsku a Hradecku má nejvíce mandátů ODS, na Náchodsku a Rychnovsku KDU-ČSL a na Jičínsku Sdružení STAN a NK. Hnutí ANO však skončilo s velkým náskokem první v Hradci Králové, kde získalo 24,52 procenta hlasů a 13 mandátů.  

Jak jste spokojeni s výsledkem voleb?

Celkem hlasovalo214 čtenářů

V Královéhradeckém kraji letos o přízeň voličů v komunálních volbách usilovalo 11 177 kandidátů. O místa zastupitelů se ucházeli ve 447 městech a obcích.  

Volby v roce 2018 vyhrálo hnutí ANO, které v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu získalo 11 mandátů. Hradecký demokratický klub měl sedm mandátů, ODS a Piráti po pěti mandátech. Po třech mandátech získaly uskupení Změna pro Hradec a Zelení, lidovecká Koalice pro Hradec a KSČM. Koalici s nejtěsnější většinou 19 hlasů vytvořilo hnutí ANO s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky anketa, volby, Hradec Králové, komunální, Královéhradecký, kraj, výsledek, názor, průzkum, Královéhradecký kraj, ANO 2011, ODS, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, okres Trutnov, KSČM, Česká pirátská strana, Hradecký demokratický klub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jak jste spokojeni s výsledkem voleb?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.