Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Zastupitelstvo Hradce se z poloviny obměnilo. Vypadly z KSČM a Koalice pro Hradec

Sedmatřicetičlenné zastupitelstvo Hradce Králové se po volbách z poloviny obměnilo. 19 zastupitelů bude nových, pokračovat bude 18 původních. Do zastupitelstva se nedostaly KSČM a lidovecká Koalice pro Hradec. Novými stranami v zastupitelstvu jsou hnutí Rozvíjíme Hradec a hnutí SPD. V zastupitelstvu nadále bude sedm subjektů. Díky preferenčním hlasům se do zastupitelstva dostali z nižších pozic čtyři kandidáti.

Vítězné hnutí ANO bude mít 13 zastupitelů místo dosavadních 11. Šest zastupitelů za ANO bude nových. Ze 12. a 13. místa se do zastupitelstva dostali i dosavadní náměstci primátora Pavel Marek a Monika Štayrová. Mandát zastupitele obhájil i poslanec Jiří Mašek.

VOLBY 2022: Vyjednávat o nové koalici se bude ještě dnes. V nejhorší pozici je hnutí ANO. Skončí v opozici?

Žádný z námi oslovených lídrů v Hradci Králové nevyloučil, že se o nové koalici začne vyjednávat už dnes. V nejhorší pozici pro sestavení vládnoucí koalice je hnutí ANO, se kterým většina stran odmítá spolupracovat. Reálně je možné, že se bude...

Koalice Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09 bude míst sedm zastupitelů což je stejně, jako měl sám HDK v minulém zastupitelstvu. Čtyři zastupitelé z koalice HDK-TOP 09 budou noví. Pozici zastupitele díky preferenčním hlasům a posunu ze 14. na druhé místo obhájil Zdeněk Fink (HDK). Fink byl v letech 2010 až 2018 primátorem Hradce Králové, od podzimu 2010 je krajským radním pro zdravotnictví.

ODS obhájila pět mandátů, z toho tři obsadí noví lidé. Jedním z nich bude předseda České vakcinologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně a děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Roman Chlíbek. Do zastupitelstva se Chlíbek dostal díky preferenčním hlasům z 11. místa kandidátky. Díky preferenčním hlasům si páté místo na kandidátce a tím i post zastupitele udržel dosavadní primátor Alexandr Hrabálek. Jeho náměstek pro investice Jiří Bláha se ze sedmého místa kandidátky ODS do zastupitelstva nedostal. Dál bude jako zastupitel ODS pokračovat bývalý primátor Hradce Králové a místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák.

Piráti budou mít čtyři zastupitele místo pěti. Do zastupitelstva se vrátil Aleš Dohnal, který v minulém volebním období na místo zastupitele v červenci 2021 rezignoval. Odstoupil poté, co vyšlo najevo, že byl v roce 2019 odsouzen za maření úředního rozhodnutí a podle České televize to veřejnosti a Pirátské straně zatajil. Voliči Pirátů preferencemi poslali mezi hradecké zastupitele z osmého místa vysokoškolského pedagoga a bývalého prorektora Univerzity Hradec Králové Pavla Vacka.

Uskupení Změna pro Hradec a Zelení bude mít dva zastupitele místo tří. Díky preferencím křeslo zastupitele obhájil pedagog Ivo Králíček, který byl na šestém místě kandidátky. Na pozici prvního náhradníka Králíček odsunul bývalého náměstka primátora a výrazného kritika končící městské koalice Martina Hanouska (Zelení).

VOLBY 2022: V Hradci by mohla vládnout pětikoalice v čele s primátorkou. Bez vítězného hnutí ANO

Hradec Králové by mohl mít první primátorku v historii. Paradoxně však pravděpodobně nevzejde od vítěze voleb a hnutí ANO, ale Hradeckého demokratického klubu (HDK). Ten skončil na druhém místě. Už včera se její zástupci sešli s Piráty, ODS,...

Hradecké zastupitelstvo bude mít i nováčky 

Hnutí Rozvíjíme Hradec získalo za sedm procent hlasů tři zastupitelská křesla, ačkoliv si jeho zakladatel, senátor Jan Holásek, za cíl kladl dvojnásobný výsledek. V Senátu Holásek zastupuje obvod Hradce Králové a je členem klubu SEN 21 a Piráti. Do hradeckého zastupitelstva se v roce 2018 dostal na kandidátce HDK. Loni se Holásek s HDK rozešel a v hradeckém zastupitelstvu působil jako nezávislý. Zbylí dva zastupitelé za Rozvíjíme Hradec budou v zastupitelstvu nováčky.

Poprvé se do hradeckého zastupitelstva dostalo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Bude mít tři zastupitele.

Někteří se musí se zastupitelstvem rozloučit 

Lidovecká Koalice pro Hradec z hradeckého zastupitelstva vypadla po 12 letech. V minulém zastupitelstvu měla tři lidi, nyní dostala 4,71 procenta. V minulosti byli lidovci součástí hradeckých koalic.

Do zastupitelstva se nedostala ani KSČM, které své zástupce měla v hradeckém zastupitelstvu trvale od roku 1990. V minulém zastupitelstvu měli komunisté tři mandáty, v letošních volbách získali 3,09 procenta hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, volby, obce, Hradec Králové, KSČM, Hradecký demokratický klub, preferenční hlasování, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, Jan Holásek, ODS, Česká pirátská strana, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Zastupitelstvo Hradce se z poloviny obměnilo. Vypadly z KSČM a Koalice pro Hradec  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.