Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum východních Čech v Hradci Králové dokončilo unikátní stálou expozici věnovanou historii města

Muzeum východních Čech v Hradci Králové dokončilo svou novou stálou expozici, která se bude ve třech okruzích věnovat historii krajského města. Návštěvníci si ji budou moct poprvé prohlédnout v pátek 3. prosince. Výstava se jmenuje „Cesty města“.

Od pátku se pro návštěvníky Muzea východních Čech zpřístupněna nová procházka po osudech krajského města Hradce Králové od raného středověku až do zrodu jeho moderní podoby. Příprava expozice začala před čtyřmi lety. Se samotnou stavbou se začalo letos v lednu. Muzeum počítá, že výstava bude v budově muzea nejméně pět let.  

„Do historické budovy bývalého městského umělecko-průmyslového muzea téma dějin sídelního města kraje rozhodně patří. Mám velikou radost, že čtyřletá práce našich odborníků byla ve spolupráci s městem Hradec Králové završena," řekl ředitel muzea Petr Grulich

Hlavním investorem expozice je město Hradec Králové. Příprava nové výstavy vyšla na 24,3 milionu korun. Velkou část se podařilo získat z dotačního programu Hradecko-pardubické aglomerace. „Věřím, že všichni návštěvníci muzea ocení nejen krásu našeho města, ale také jeho rozvoj a historii,“ řekl dnes primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

Expozice Cesty města nabídne tři tematické okruhy  

Expozice K městu českých královen  

Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.  

Pro návštěvníka bude atraktivní hlavně architektonická stránka expozice. Stejně jaké u dalších částí je výstavní mobiliář zasazen do kulis historického Hradce Králové. V tomto případně jde volnou představu Velkého náměstí. Centrálním exponátem bude středověký model města.  

Expozice K pevnosti 

Tato část expozice pojímá historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.  

Ústředním exponátem této části bude model Hradce Králové od F. Žaloudka představující město v roce 1865. Prezentovaná bude válka 1866 z pohledu obyvatel města, ale v pozadí nezůstává ani soužití vojenské posádky a civilních obyvatel. Expozice bude oživena figurínami v dobovém oblečení a multimediální projekcí. 

Expozice K Salonu republiky  

Expoziční sály ve třetím nadzemním podlaží se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. Ohromnou devizu období konce 19. století, které je spjaté s bouráním pevnostního Hradce Králové až po vrchol první republiky, představuje fenomén fotografie a filmu.  

První část výstavního sálu expozice zahrnuje časové období od bourání pevnosti (konec 19. století) do rozkvětu města v meziválečném období. Symbolicky tvoří přechod od pevnosti k nové urbanistické výstavbě imitace Pražského mostu a tzv. Kotěrova kiosku.  

Při přechodu do druhé části sálu se návštěvník ocitne na prvorepublikovém náměstí. Návštěvník se tak po přechodu ze střídmě pojaté předchozí části ocitne doslova v Jiříkově vidění, kdy ho pohltí atmosféra prvorepublikového života. Tento efekt navíc umocní i pravidelné střídání dne a noci a zakomponované figuríny v dobovém oblečení.  

Výlohy obchodů jsou využity jako výstavní vitríny pro sbírkové předměty daného období. Ústředním exponátem je automobil Start vyrobený v Hradci Králové v roce 1929. Třešničkou na dortu bude replika Bia Central, v němž se bude moci návštěvník usadit a vychutnat si vybrané úryvky dobových filmů. Ani v této části expozice nebude chybět zapojení interaktivních prvků. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj s využitím tiskové zprávy

Štítky muzeum, Hradec Králové, expozice, historie, Cesty města, rekonstrukce, výstava, kultura, Muzeum východních Čech, pevnost, exponát, raný středověk, Petr Grulich, třicetiletá válka, Alexandr Hrabálek, prusko-rakouská válka, Meziválečné období

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové dokončilo unikátní stálou expozici věnovanou historii města  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.