Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V hradeckém kraji stoupl zájem o očkování. Centra navyšují kapacity

Zájem o očkování bez předchozí registrace v Královéhradeckém kraji tento týden oproti předchozímu výrazně stoupl. Bezregistrační očkovací místa zvyšují kapacity. Vyšší zájem o očkování může souviset jak se zkrácením lhůty pro přeočkování, tak i s novými vládními opatřeními, jako je například zkrácení doby platnosti negativních testů na COVID-19.

V kraji se nyní očkuje proti covidu-19 na deseti místech, všechna nabízejí očkování bez předchozí registrace a také možnost přeočkování třetí dávkou. "Krajské nemocnice a očkovací místa budou preferovat první a druhou dávku očkování a zájemce o posilující třetí dávku směrovat přes rezervační systém a praktické lékaře," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Podle ní krajské nemocnice oproti minulému týdnu zaznamenaly zvýšený zájem o očkování o stovky lidí. "Například v rychnovské nemocnici se zatím fronty netvoří, nemocnice bude kapacitu upravovat podle zájmu," řekla Svatoňová.

Také Fakultní nemocnice Hradec Králové v posledních dnech zaznamenává zvýšený nárůst o očkování bez předchozí registrace. "Jde o několik desítek zájemců denně, jsou odbavováni průběžně. Navyšujeme očkovací kapacity," řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

Minulý týden ukončilo provoz očkovací centrum pro neobjednané v hradeckém OC Atrium. V Hradci Králové nadále očkuje bez registrace Fakultní nemocnice Hradec Králové, která zajišťovala očkování také v OC Atriu.

Podle ministerstva zdravotnictví bylo v kraji s 549 400 obyvateli ke čtvrtečnímu večeru spotřebováno 623.176 dávek vakcíny, z toho prvních dávek bylo podáno 317.143, druhých 302.546 a třetích 3487. Od začátku pandemie se v kraji nakazilo 105.792 lidí, z nemoci se vyléčilo 103.700 lidí a 1826 zemřelo, uvedlo ministerstvo.

Podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) je epidemická situace v Královéhradecké kraji nadále pod kontrolou a nemocnice aktuálně s covidem-19 hospitalizují 11 pacientů. K 21. říjnu bylo k dispozici 40 covidových lůžek a v případě potřeby je budou nemocnice přidávat, uvedl kraj. Nemocnice jsou také připravené při zhoršení situace a zvýšení zátěže aktivovat covidová oddělení.

Vedení kraje a krajská hygienická stanice vyzvaly k dodržování základních hygienických pravidel, jako je dezinfekce rukou, zakrývání dýchacích cest a dodržování rozestupů na veřejnosti na místech, kde je to vhodné. "Uplynulý rok nám ukázal, jak rychle se situace může zhoršit," uvedl Červíček. Podle něj kraj chce v případě rapidního zhoršení situace a zvýšení zátěže nemocnic jít cestou lokálních opatření cíleně zaměřených na rizikové území v regionu, jako je například zvýšení testování.

"Počty nových případů poměrně strmě stoupají a zjevně i u nás vzniká další epidemická vlna," uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivan Kučera.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNHK

Štítky ČR, správa, koronavirus, nemocnice, očkování, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, COVID-19, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Martin Červíček, Krajská hygienická stanice, Jakub Sochor, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji stoupl zájem o očkování. Centra navyšují kapacity  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.