Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Městská policie v Trutnově pokračuje v modernizaci svého vybavení. Kamery umí sbírat statistiky z dopravy

Trutnovská městská policie má jednu velkou novinku. Software na rozpoznávání objektů v dopravě na kamerách městského kamerového dohledového systému. Strážníci na něj dostali dotaci ve výši 80 procent.

Nová softwarová platforma pro kamerový dohledový systém městské policie usnadní práci obsluze dohledového stanoviště. Má schopnost rozeznávat objekty zachycené na kamerách.

„Našim kamerám říkám prodloužené oči. Ročně díky nim odhalíme desítky případů protiprávního jednání, zároveň ale pomáhají. Nejednou jsme zahlédli na kameře kolabujícího člověka, kterému jsme vzápětí přispěchali na pomoc. Pořízení nového softwaru je obrovský krok vpřed. Takovéto technologie používají velká evropská města, kterým se osvědčily. V Královéhradeckém kraji jsme jedni z prvních, kdo se do podobného projektu pustil,“ vysvětluje ředitel Městské policie Trutnov Radek Svoboda.

Na záběru rozpozná software až sedm typů objektů: auto, autobus, nákladní auto, motorku, cyklistu, loď a vlak. Dokáže ale také detekovat jízdu v protisměru, dopravní zácpy nebo podezřelý pohyb osob. Umí také počítat osoby nebo vozidla a dodávat tak užitečné statistické informace.

„Například díky takzvané perimetrické detekci si obsluha kamery nakreslí virtuální hranici, kterou pokud překoná definovaný objekt, dojde ke spuštění alarmu. Obsluha je tedy ihned upozorněna na vznikající potíže, a tím pádem může vyslat strážníky na potřebné místo,“ říká Svoboda.

Doba uchování záběrů bude jednou tak dlouhá

Projekt má zefektivnit práci strážníků a díky němu budou získána i užitečná statistická data. Další výhodou nového systému je zvýšení kapacity úložného prostoru. Tím je prodloužení doby uchování pořízených záběrů až na třicet dní z dosavadních dvou týdnů.

„Je nutné zdůraznit, že tento konkrétní software neumí rozpoznávat obličeje, tudíž se občané nemusí obávat zásahu do jejich soukromí,“ upřesňuje ředitel městské policie.

Aktuálně probíhá zaškolení obsluhy kamerového systému. Software bude zprovozněn naplno od ledna příštího roku. Jeho pořízení vyjde na 433 tisíc korun. 350 tisíc korun z této sumy pokryje dotace z Ministerstva vnitra ČR.

Tím ale modernizace vybavení trutnovské městské policie nekončí. „V příštím roce plánujeme pořídit nové stacionární kamery na všechny vjezdy a výjezdy z města, abychom tak i díky novému softwaru získali údaje o počtech aut mířících do Trutnova a ven a o hustotě dopravy ve městě. Tyto informace následně můžou posloužit také pracovní skupině pro dopravu, která se zabývá stavem bezpečnosti a plynulosti provozu v Trutnově,“ doplňuje Radek Svoboda.

Ohodnoť článek

Foto Radek Svoboda

Štítky Kamery, software, Trutnov, Městská policie, obecní policie, doprava, videokamera, Radek Svoboda, Královéhradecký kraj, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie v Trutnově pokračuje v modernizaci svého vybavení. Kamery umí sbírat statistiky z dopravy  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.