Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve srovnání s jinými městy jsou vánoční trhy v Hradci jen chudým příbuzným

Tradiční vánoční trhy, které se každoročně v Hradci Králové konají na Masarykové náměstí, jsou jen takovou neúspěšnou napodobeninou v porovnání jinými městy. Mohly by být velkolepé, jenže tomu něco brání.

Pár stánků projdete za pár minut. A pak? No a pak se můžete v podstatě vydat domů. Hradecké vánoční trhy jednoduše nejsou tak velkolepé, jak by mohly být.  Celkový zážitek? Nebál bych se říct, že praktický nulový. Kažodoročně vypadají trhy v Hradci stejně, ne-li hůř. A je to skutečně škoda, protože by mohly být větší, hezčí i velkolepější. 

Nemluvě o tom, že trhy v Hradci trvají jen něco přes týden a stánkaři zavírají ve všední dny už v 18. hodin, takže spousta pracujicích lidí ani nemá šanci se na Masarykovo náměstí dostat, protože když už tam dojdou, stánky jsou zavřené. 

Pokud jste někdy navštívili například trhy v podobně velkých městech, jako je Liberec, České Budějovice, nebo Olomouc, tak člověk musí uznat, že tamější trhy jsou neporovnatelně hezčí, než u nás.

Radši jeden pořádný strom, než tři průměrné

V jiných krajských městech je to dáno tím, že mají převážně jen jeden vánoční strom, který je symbolicky postaven přímo na náměstí. V Hradci Králové jsou k vidění rovnou tři. Rozhodně to není nic špatného, nicméně vánoční trhy už jsou spjaty pouze se stromem na Masarykové náměstí, a to není, ne vší úctě,  srdce města. A to je teda kde?

Asi každý Hradečák mi dá za pravdu, že to je Velké náměstí, kde by vánoční trhy mohly být mnohem větší, velkolepější a navíc pod Bílou věží by kouzlo Vánoc na všechny dýchalo mnohem víc, než na skromnějším Masarykáči. Bohužel ale Hradec trpí jedním velkým nešvarem, kvůli kterému to udělat nejde.

Ideálním místem by bylo Velké náměstí

Parkoviště na náměstí a poměrně frekventovaná doprava tomu brání. Pokud si ale všimnete, když už se například konají Slavnosti královny Elišky a stánky jsou jak na malém, tak i velkém náměstí, má to svoje kouzlo, které by o Vánocích bylo o to silnější. Například v Olomouci patří trhy k těm nejkrásnějším v České republice. Desítky stánků, nádherný strom, velké kluziště a mnoho dalšího. 

Nedávno vzniklo v Březhradě u Decatlonu zimní kluziště, které je pro veřejnost zcela zdarma. Proč něco takového nevznikne i na Velkém náměstí v centru Hradce? Zájem by o to rozhodně byl a hlavně by kouzlo Vánoc na Hradec dýchlo o to víc.

Podobně je to právě i jinde. Na rozvícení vánočního stromu chodí jinde i desetitiíce lidí. Letos v Hradci přišlo na Masarykáč něco přes pár stovek lidí, je to v podstatě každý rok stejné. 

A je třeba si na rovinu říct, že ačkoliv jsou každoročně vánoční stromy v Hradci hezké, nejsou nejhezčí. Stačí se vždy podívat na galerii z jiných měst a upřímně si člověk vždy vybere hezčí, než je ten v Hradci.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky vánoční trhy, strom, Hradec Králové, náměstí, Vánoce, vánoční stromek, magie, Olomouc, Slavnosti královny Elišky, Česko, Liberec, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve srovnání s jinými městy jsou vánoční trhy v Hradci jen chudým příbuzným  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.